Hangverseny és előadás a Buenos Aires-i Szépművészeti Múzeumban

Dr. Székásy Miklós: A magyar jezsuiták Dél-Amerikában

/ Dr. Tari Adrienn /
tari.adrienn képe
Július 5-ére a Budapesti Szépművészeti Múzeum – Nemzeti Galéria képkiállításának záró eseményére a Buenos Aires-i magyar nagykövetség hangversennyel egybekötött előadásra hívta a közönséget az argentin főváros Szépművészeti Múzeumába.
Dr. Székásy Miklós előadása a Buenos Aires-i  Szépművészeti MúzeumbanDr. Székásy Miklós és Soledad Obeid a Buenos Aires-i  Szépművészeti Múzeum képviseletébenDr. Székásy Miklós és Dr. Gelényi Csaba argentin nagykövet úrJezsuita templom Alta Graciában

Dr. Székásy Miklós, az AMISZ alelnöke, ny. egyetemi tanár, tartott előadást a magyar jezsuiták XVIII. századbeli dél-amerikai munkásságáról. Az előadást Leidemann Sylvia, az Ars Hungarica Civil Szervezet művészeti igazgatója, által vezényelt zenekar és több énekes szólista kísérte. A zenekar korabeli hangszereken szólaltatta meg a közép-európai barokk zenén alapuló ismeretlen jezsuita és indián szerzők műveit. Dr. Székásy Miklós kitért arra, hogy a XVIII. század elejétől 1767-ig, a spanyol királyi parancsra történő jezsuita kitelepítésig, a magyar jezsuiták rendkívül fontos munkát fejtettek ki a perui alkirályságban (a mai Peru, Bolívia, Észak- és Közép-Argentína és Paraguay területei). Nemcsak bevezették a krisztusi hitet, hanem megtanították az addig vadászatból és halászatból élő indián lakosságnak a földművelést, az állattenyésztést és a barokk zenét és kultúrát. Brentán Károly,  Limp Ferenc, Éder Ferenc, Zakarjás János, Asperger Zsigmond, Orosz László és még sok más magyar jezsuita életét és tiszteletreméltó áldásos munkáját idézte fel Dr. Székásy Miklós az est folyamán.

A rendezvényt jelenlétükkel megtisztelték Dr. Gelényi Csaba nagykövet, Nagy-Gery Klára, a nagykövetség első beosztottja, az argentin magyar egyesületek vezetői és tagjai, az Európai Klub és a Museo de Bellas Artes (Szépművészeti Múzeum)  képviselői, illetve jelentős számú közönség.

A Mesterművek a reneszánsztól a romantikáig című tárlat még július végéig megtekinthető.