Hällebergai tánctábor

/ Lohn Annamária /
lohn.annamaria képe
Október utolsó, hűvös hétvégéjén (okt. 25-27.) tartottak tánctábort Hällebergán a SOMIT szervezésében. A program felnőtteknek szólt, ám a zavartalan próbák érdekében a gyerekek felügyeletét is megoldották. A teljes tábori létszám, majd 50 fő volt Svédország különböző településeiről.
Lampion készítésHällebergai tánctáborAlkotnak a gyerekek

A táncok elsajátítására péntek estétől vasárnap délig volt lehetőség. A 1,5 órás szekciók során a táncos lábú felnőttek az angol keringő, a rumba és a bécsi keringő alapjaival ismerkedtek meg, de a társas táncok sorából a cha-cha-cha és a roki sem maradhatott ki. A profi tánctanár Orcsik Attila Magyarországról érkezett a hétvégi programra. Az ő segítségével elsajátított táncokat a szombat esti retro buliban mutathatták be a résztvevők. A vasárnap délelőtt a korábban megtanult táncok gyakorlásáról szólt.

A gyerekprogramokat kinti és benti játékokra, illetve kézműveskedésre lehet felosztani, de péntek este a mozi sem hiányozhatott a repertoárból. A gyerekekkel KCSP ösztöndíjasként én (Lohn Annamária) foglalkoztam, amíg a felnőttek ropták a táncot. Szombaton reggel a bemutatkozás után Halloween témájú üvegmatricákat alkottak a szorgos kis kezecskék. A második foglalkozás során komoly számháború csaták dúlták fel az amúgy békés tábort. Külön öröm volt a gyerekek számára, a saját maguk készítette zászlókat keresgélni. Később lampionokat készítettünk, majd dacolva a csepergő esővel lampionos felvonulást tartottunk a templomhoz. Vasárnap reggel lufi szellemek hordája kelt életre, majd kinti játékokkal vezettük le az ücsörgés közben felgyülemlett energiáinkat.

A hétvége kicsik és nagyok számára is élvezetesen telt, és a sok nevetés mellett persze hasznosan is. A hällebergai tábortanya rendezvényei azért is fontosak, mert egyedülálló platformot biztosítanak az itt élő magyarság számára, ahol az egymástól távol élők találkozhatnak és ápolhatják kapcsolataikat.