Haldeni várlátogatás az Oszlói Magyar Tanoda diákjaival

/ Dr. Erdő Andrea Anna /
erdo.andrea.anna képe
2019 október 20-án az Oszlói Magyar Tanoda apraja-nagyja felkerekedett, hogy meglátogassa a svèd határhoz közel eső haldeni erődöt, ahol egy játékos lovagi tornán próbáltuk számukra közelebb hozni a középkort és a magyar várak világát. Rendkívüli történelem órán hallhattak a gyerekek II. Rákóczi Ferenc erdélyi fejedelemről, és XII. Károly svéd királyról is bővebben.
Haldeni erődRendhagyó történelemórakoszorúzásékes fejdísz
Alaposan megmérettetett mind az úrhölgyek, mind a lovagok csapata néhány ügyességi és egy eszességi kvíz próba során. Egy rögtönzött bemutatón betekintést nyerhettek a gyerekek egy kovácsműhely működésébe is. 
 
A játékos vetélkedőt követően együtt felkerestük a magyar nagykövetség és a haldeni múzeum által pár évvel ezelőtt közösen emelt, II. Ràkóczi Ferencnek emlékül állított táblát. Az Erdélyi Fejedelem egyike azoknak a történelmi személyiségeknek, akik a vár történetéhez vagy XII. Károly király személyéhez kapcsolhatók. A szabadságharc vezetőjének seregéhez csatlakozott ugyanis néhány száműzött katona a svéd király seregéből. Ezen kívül XII. Károly megállt Nagyváradon, Budapesten és Debrecenben is egy-egy éjszakára az Oszmán Birodalomból történt hosszú menekülése során. Budapesten, a Váci utcában található emléktábla is erről tanúskodik.
 
Az fejedelemnek állított táblán közösen elhelyeztük az Oszlói Magyar Tanoda nemzeti színű szalaggal átkötött koszorúját, melyen a "Dicsőség a magyar hősöknek!", "Éljen a norvég-magyar barátság!" feliratok szerepeltek. Így tisztelegtünk mi nemzeti hősünk előtt a II. Rákóczi Ferenc emlékév kapcsán.