Hagyományos tojásírás a Magyar Iskola Cambridgeben

/ Varga Eszter /
varga.eszter2023 képe
Nemcsak a hagyományos tojásírással ismerkedhettek meg, hanem közben újraélhették és ápolhatták a kultúránkban mélyen gyökerező húsvéti hagyományokat is.
Hagyományos tojásírás a Magyar Iskola Cambridgeben Hagyományos tojásírás a Magyar Iskola Cambridgeben Hagyományos tojásírás a Magyar Iskola Cambridgeben Hagyományos tojásírás a Magyar Iskola Cambridgeben

Az idei húsvét alkalmából egy izgalmas és interaktív programmal készültem a Magyar Iskola Cambridge tanárainak és gyermekeiknek. Kézműves foglalkozást és előadást tartottam a hagyományos tojásírásról.  

Az előadás során részletesen bemutattam a tojásírás sajátosságait, különböző típusait és az egyes tájegységekre jellemző mintákat és színeket. Emellett beszéltem a minták mögött rejlő jelentésekről is, hogy minden résztvevő mélyebben megérthesse ezt a színes és gazdag hagyományt. 

Az előadás után egy hagyományos tojásíróval, a gicával mutattam be a viasszal való írás alapvető technikáit és fortélyait. Ezután mindenkinek lehetősége volt kipróbálni és gyakorolni a viasszal való írást és festést. A gyerekek és felnőttek kezei közül számos gyönyörűen írt tojás került ki. 

A kézműves foglalkozás nemcsak a tojásírás művészetére koncentrált, hanem felidézte a régi közösségi hagyományt is, amikor a tojásfestés egy közösségi esemény volt. Így a résztvevők nemcsak a tojásírással ismerkedhettek meg, hanem közben újraélhették és ápolhatták a kultúránkban mélyen gyökerező húsvéti hagyományokat is.