Hagyományőrző disznóvágás és mulatság Stuttgartban

/ Vajda Mátyás /
vajda.matyas képe
A stuttgarti magyar közösség idén december 1-jén ismételten megszervezte a már hagyománynak tekinthető disznóvágást és mulatságot, amely már régóta szolgál összefogó erőként a Stuttgart környékén élő magyaroknak.
Mulatság Szilágyi Mártonnaldisznóvágás

A stuttgarti disznóvágást hosszú évek óta ugyanaz a kisebb közösség készíti elő Knill Zsolt vezetésével. Az ezzel járó mulatság és együttlét megszervezése, illetve az érdeklődők minden évben egyre nagyobb tömegét vonzó rendkívüli esemény egyre komolyabb szervezést és előkészülést is jelent. A program hajnaltól hajnalig tartott, a szervezők már kora hajnalban megkezdték a munkálatokat, s utolsóként hagyták el a helyszínt is.

A disznóvágás és mulatság két részre oszlott. A hajnaltól tartó munkálatokra, valamint a délutántól kezdődő mulatságra, amelyre mindenki hivatalos volt, akinek kedve támadt a Stuttgart környékén élő magyarokkal mulatni. A program fő helyszínéül egy plieningeni hangulatos csűr állt rendelkezésre, amely könnyedén segített áthangolódni a hétköznapokból a mulatság, a találkozás örömére. A délutáni eseményt Vass Mária-Magdolna nyitotta meg egy gyermektáncházzal, amit élőzene támogatott. Az egész napos alaphangulatot az egész nap rendelkezésre álló Nyugati Szél zenekar biztosította, amit a magyarországi Fölszállott a Páva tehetségkutató műsor egyik méltán elismert énekese, Fekete Borbála támogatott gyönyörű énekhangjával. Az érdeklődők és jelenlévők egész napos zene mellett ízletesebbnél ízletesebb kolbászokat hurkákat kóstolhattak, kiegészítve több fajta körettel és itallal. A hangulatos helyszínt fából készült bútorok, jókedvű felszolgálók emelték. Az idei évben a disznóvágáson és a mulatságban megközelíthetően 200 vendég fordult meg.

Külön köszönet a Knill családnak és barátjainak, az önkénteseknek, a vendégeknek, a Csöbörcsök Táncegyüttesnek, az Erdélyi Világszövetségnek, ugyanis munkájuk nélkül nem sikerülhetett volna a találkozás.