Hagyományőrzés Portlandban

Januári disznóvágás a cserkészekkel

/ Dohanics Anna /
dohanics.anna képe
Január 11-én került sor a már helyi hagyománnyá vált disznóvágásra, amin idén első alkalommal a cserkészek is részt vettek.
kolbászdisznóvágásebédzászló

A program kicsit eltért az otthoni, hagyományos disznóvágástól, mivel itt nem a háznál ölték le a disznót. Az állat már félbevágva érkezett, így például a szokásos sült vér reggelire nem volt opció ebben az esetben. A családok leginkább saját felhasználásra vásárolják a disznókat, és dolgozzák fel kolbásznak, tepertőnek és persze pecsenyének a malacokat.

Idén új színfoltként a cserkészek is kivették részüket a munkálatokból. Egy nem szokványos foglalkozás keretein belül a játékok mellett kisebb csoportokban odaálltak a felnőttek mellé segíteni. Volt aki a rántott húsnak való karajt szeletelte, volt aki a kolbászba valót darálta, vagy épp már töltötte a bélbe a kolbászt. Megtanultál honnan is kerül az étel a vacsoraasztalra. Az általuk feldolgozott ételek kerülnek majd terítékre a februári téli cserkésztábor során, így igazán jóízűen fogyaszthatják majd a saját kezük által előkészített ételeket.

A felnőttek és a gyerekek, a hideg ellenére is igazán jól szórakoztak, ebédre a frissen darabolt pecsenyéből készített pörköltöt fogyasztották, magyar slágereket énekeltek gitár kísérettel és jókat beszélgettek, játszottak egymással.