„Ha nem is élek otthon, akkor is az enyém a magyar szent föld” - az ’56-os forradalom és szabadságharc emlékünnepe Münchenben

/ Patai Borbála /
patai.borbala képe
A Németországi Magyar Szervezetek Szövetsége (BUOD) 2016. október 17-én, Münchenben tartotta központi emlékünnepségét az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulója alkalmából.
KöszöntőEmlékekEmlékek2Együtt

A délutáni rendezvényen a szövetség elnökségi tagjai és a tagszervezeteinek vezetői, képviselői vettek részt egész Németországból, Kieltől, Hamburgtól egészen Münchenig. Az emlékünnep kezdetén dr. Klement Kornél elnök köszöntötte az egybegyűlteket, majd Harsay György és Mészáros József személyes történeteinek meghallgatásával idéztük fel a történelmi múltat. Az ágyúdörgés, géppuskaropogás, tankszázadok, sortüzek és pufajkások keltette félelem, a megtorlás időszakának nyomasztó élménye, és az a hit, amellyel egy új Magyarországért harcoltak elődeink, szinte érzékelhető volt a teremben.

A személyes történetek után filmrészletet láthattunk a Memory Project 1956/2016 során Los Angelesben készült dokumentumfilmből, amelyben az Amerikai Egyesült Államokban és Európában élő forradalmárok mesélik el élettörténetüket. A filmet október 23-án mutatják be Magyarországon. A bemutatott részletben Klement Kornél édesapja, a Szécsényi Forradalmi Tanácsa volt vezetője emlékezett a drámai eseményekre.

A rendezvény irodalommal; verssel és könyvbemutatóval folytatódott. A magyar irodalom német nyelven megjelent könyvtárát (Ehinger Bibliothek – ungarische Literatur in deutscher Sprache) alapító Brzoska házaspár jelentette meg, és mutatta most be az Ilonka néni titkos fotóalbuma című könyvet, amelynek fotóit évtizedekig rejtegette a Kádár korszak idején. A kiadvány a forradalom idején készült fotók mellett párhuzamosan bemutatja a 21. századi Budapest azonos helyein készült felvételeit. Hiánypótló kiadvány a BUOD szárnyai alatt dr. Szilágyi Szabolcs elnökhelyettes gyűjtőmunkája eredményeként megjelent Magyar feltalálók című háromnyelvű képeskönyv, amelyet maga a szerkesztő mutatott be. A kiadvány 60 magyar feltalálót s találmányát sorakoztatja fel, amelyek a világban jelentős szerepet kaptak.

Az emlékesten dr. habil. Lengyel Zsolt, a Müncheni Magyar Intézet igazgatója kitüntetéseket adott át a Németországban élő ’56-osoknak és a BUOD elnökség kiemelkedő munkát végzett tagjainak. Grossmann Péter bambergi zongora- és előadóművész Márai Sándor és a Münchenben élt Tollas Tibor költő egy-egy versét szavalta el megdöbbentő erővel. Végezetül a németországi magyar diaszpóra vezetői elénekelték a himnuszt. Találkozójuk méltó emléket állított a hősöknek és mártíroknak, a hatvan évvel ezelőtti eseményeknek, amelyek sorsokat írtak újra, családokat választottak szét. Bárhová is sodorta a kétszázezernyi magyarságot a forradalom áradata, hittel, rendületlenül álmodták újra a jövőt szívükben a haza kiolthatatlan szeretetével. Ahogy ők fogalmaznak: „Ha nem is élek otthon, akkor is az enyém a magyar szent föld.”

A rendezvény után az ünneplő közönség együtt ment a bajor parlament épületébe, ahol a szenátusi teremben Orbán Viktor magyar és Horst Seehofer bajor miniszterelnökök megtartották ünnepi beszédüket, amelyben nagy súlyt helyeztek az 1000 éves bajor-magyar barátság máig tartó töretlen egységére. A neves magyarországi Szalonna és bandája zenekar osztatlan sikert aratott. Október 25-én újra Münchenben zenélnek, önálló koncertet adnak a Magyar Állami Népi Együttes táncosaival a Gasteigben. Az ünnepséget követő fogadáson a bajor és német közélet neves képviselőivel találkozhattak és beszélgethettek a németországi és müncheni magyarság képviselői.