Ha Katalin kopog, a karácsony locsog

/ Pap Johanna /
pap.johanna képe
November 25-én Kanadában, Victoria városában is a Katalinokat ünnepelték a magyarok.
KöszöntésPeller AnnaTáncKözös éneklés

November 25-én ünnepeljük Szent Katalint, az elesettek és betegek védőszentjét. Ettől a naptól számolva már csak 36 nap marad az évből. A Katalin naphoz számos néphagyományunk kötődik. Az időjárás-előrejelzés mellett ekkor helyeztek orgonaágat a vízbe, hogy megjósolják: a következő évben ki megy férjhez, illetve dologtiltó napként is számon tartották, amikor leginkább az asszonyoknak sütni és seperni nem volt szabad, azonban mulatni annál inkább. Mivel ez a nap a Kisfarsang utolsó napja is, ezért a szokás szerint Katalin-bált szerveznek a közösségek.

Nem történt ez másként Kanadában, Victoriában sem. A Victoriai Magyar Társaskör tagjai az összes Katalint és Erzsébetet felköszöntötték egy-egy virágcsokorral, majd az előző hétvégén elkészített disznótoros ételeket kóstolhatták végig a megjelentek. A hangulatot Peller Anna és három cigányzenész biztosította. A régi idők operettjei táncra perdítették az idősebb korosztályt is, az este kellemes hangulatban telt, vidáman, emlékekkel, élményekkel, sok-sok énekléssel.

Habár Victoria éghajlata miatt a november 25-ei nedves vagy száraz időből nem tudjuk megjósolni a december végi időjárást – a fehér karácsony meglehetősen szokatlan a sziget legdélibb csücskében – viszont a Kisfarsang utolsó napját a néphagyományokhoz hűen nagy mulatsággal töltötte a magyar közösség.