Gyimesi csángó nap Melbourne-ben

„Tegnap a gyimesbe’ jártam...”

/ Bodor Réka /
bodor.reka képe
Október 22-én a melbourne-iek kicsit jobban megismerkedhettek Gyimessel. A Bocskai Központ adott otthont a rendezvénynek, amelyre közel 50 fő látogatott el.
ÉnektanításTojásírásTojásírás, festésRopogtatás, tánctanítás

A rendezvény házigazdája férjem, a gyimesközéploki Bodor Lóránd volt, valamint jómagam. A vendégek láthattak fotókiállítást Gyimes tájairól, szokásairól és embereiről. Kipróbálhatták a tojásírást: megtudták, mi annak a folyamata, mire való a „kesice” és a viasz.

A kíváncsiak megnézhették Zerkula János gyimesi prímásról szóló dokumentumfilmet. A Halmos Béla és Szomjas György által készített portréfilm, „A szívben még megvan”, nem csak a prímást és feleségét, Fikó Reginát és a jellegzetes gyimesi muzsikát és táncokat, de a vidék gyönyönyű tájait is bemutatja.

A jelenlévők elsajátíthattak néhány jellegzetes gyimesi népdalt, melyet Horváth Balázs KCSP-s népzeneoktató kísért. Később megtanulhatták a Gyimes-völgy pár jellegzetes táncát, a hejszát, lassú magyarost, valamint egy kis „ropogtatással” (szintén egy tánc) kiadhatták a hét alatt összegyűlt feszültséget.

Akik a táncok között megéheztek, megkóstolhatták a gyimesi csángók mindennapi ételét, a túróspuliszkát, amelyet a Gyöngyösbokréta melbourne-i néptánccsoport táncosai készítettek.

A nap vége felé számos gyimesi történetet és legendát vittünk haza magunkkal.