Gryllus Vilmos duplakoncert és élőzenés gyerektáncház Nürnbergben

„Sárga-fekete, sárga-fekete: jön a dzsungel fenegyereke!”

/ Juhász Gergely /
juhasz.gergely képe
Egy előadás, két Gryllus-koncert, két élőzenés gyerektáncház, három KCSP-s, közel egy tucat segítő, és közel négyszáz résztvevő egy napon. Így telt a Nürnbergi Magyar Kultúregyesület családi délutánja.
Gryllus Vilmos duplakoncert és élőzenés gyerektáncház Nürnbergben Gryllus Vilmos duplakoncert és élőzenés gyerektáncház Nürnbergben Gryllus Vilmos duplakoncert és élőzenés gyerektáncház Nürnbergben Gryllus Vilmos duplakoncert és élőzenés gyerektáncház Nürnbergben

2018 tavaszán futótűzként terjedt a hír, hogy a Nürnbergi Magyar Kultúregyesület meghívta a városba Gryllus Vilmost. Őszre el is kapkodták az összes elővételi jegyet, de így is sorra érkeztek a koncert iránt érdeklődő levelek a családoktól. Felmerült a kérdés, hogy lehetne-e még egy ráadás koncertet szervezni. Vilmos bácsi a nagy érdeklődésre való tekintettel igent mondott a felkérésre – a nürnbergi és bajorországi magyar családok nagy örömére.

Az egyesület nagyszabású szervezői munkát vállalt 2018. november 17-re, aznap ugyanis családi programja keretében nemcsak Gryllus Vilmos duplakoncertjét tűzte programjára, hanem a Körtvélyesi Anna által vezetett, a Nürnbergi Magyar Citerazenekar és Tóth-Pál Zoltán volt KCSP ösztöndíjas közreműködésével szervezett élőzenés gyerektáncházat is. Mégpedig a Gryllus-duplakoncerthez igazodva szintén kettőt.

A fizikai előkészületek már előző nap, 2018. november 16-án, pénteken megkezdődtek a teremrendezéssel, a város délkeleti részén található St. Stefan templomban. Amikor a szombat reggeli szürkületben elkezdtem kihelyezni a családoknak az épület bejáratainál az irányító táblákat, láttam, hogy egy-egy kocsi lelassít az úton. A járókelők is nézegették a plakátokat, és ugyan nem szólítottak meg, de az arcukra volt írva a kíváncsiság: Vajon mi készül itt?

Ezután beültem gyorsan a pénztárba, mert hamarosan elkezdtek szállingózni az első családok: ismerős szülők, itt-ott még álmos babák, akik társaikat meglátva hamar elfelejették a gondjaikat, és kezdtek felélénkülni. De jöttek máshonnan is: például Regensburgból, Ingolstadtból, Bayreuthból, Münchenből, sőt budapesti nagymamák vagy egy zürichi család is Svájcból. Mint megannyi nürnbergi családi programon, itt is kézműveskedhettek a gyerekek, a programok alatt pedig megnyílt a büfé a résztvevőknek, ahol rengeteg finom házi sütemény közül válogathattak.

Gryllus aznapi produkcióit részben a közönség kívánságai alapján állította össze: az egyesület ugyanis készített egy felmérést saját Facebook-csoportjában, ahol mindenki leírhatta, hogy neki mi a kedvenc dala a mestertől. Hamarosan felcsendültek a várva várt Gryllus-dalok, mint a Tigris vagy a Bál, bál maszkabál vagy a Lassan jár a csigabiga. A gyerekek és a szülők együtt énekelték a kedves nótákat, és a táncház előtt Vilmos bácsiék még kisorsoltak néhány CD-s könyvet is a jelenlévők között.

Rövid ebédszünet után folytatódott a maratoni program: kezdődött a délutáni Gryllus-koncert és az esti táncház. A nap végén a legkitartóbbak meghallgathatták Deli Csanád hannoveri KCSP ösztöndíjas Médiasuli című előadását a videókészítés alapjairól. A szervezés ugyan komoly, embert próbáló feladat volt, de megérte: a családi délután programjai tele voltak mosolygó, boldog gyerekekkel és meghatódott szülőkkel. Köszönet minden résztvevőnek a jó hangulatért, a szervezőknek, a segítőknek és KCSP-s társaimnak pedig a hősies helytállásért!