Grenoble-i néptánckör

/ Medvegy Andrea /
medvegy.andrea képe
Több mint kétéves az ötlet és a kezdeményezés, ami Grenoble környékén élő táncoslábú felnőtteknek szólt. Kéthavi táncházként indult, idén már heti rendszerességű esemény.
tanckor_megalakulasatanckor

Fodor Jenőnek, a tánckör szervezőjének szavait idézem:

"Célunk az eredeti magyar néptáncok éltetése, azok minél magasabb fokon való megtanulása, a már elsajátított táncok táncházban való művelése. Táncpróbáinkat vasárnaponként 19:00 órától 21:00 óráig a Salle Polyvalente-ban (39 Rue André Rivoire, 38100 Grenoble) tartjuk. Iskolaszünetek alatt nincs táncpróba... Minden félévben a magyar nyelvterület egyik régiója tánckultúrájára összpontosítunk. Ez év első felében hortobágyi (nagyiváni), most pedig kalotaszegi (mérai) táncokat tanulunk."


A szervezés már első franciaországi ösztöndíjasunk, Fazekas Anna munkájával megkezdődött, aki Lyonban és Grenoble-ban táncházakat indított be Gábor Áronnal, az AFHRA elnökével és Fodor Jenővel együttműködve. Ők az erdélyi nyári tánctáborokból merítve szerettek volna meghonosítani valami hasonlót a franciaországi magyar közösségekben. A tánckör ötlete már 2015 szeptemberétől érlelődött, majd egy újabb mérföldkő volt 2016. március 15., ugyanis erre az alkalomra már komoly felkészüléssel egy műsort állítottak össze Illés Gábor, akkori ösztöndíjas segítségével. Szatmári verbunkot táncoltak. A nyári szünetig már kétheti rendszerességgel próbákat is tartottak. Reményi György, a France–Hongrie Dauphiné Egyesület elnökének közbenjárásával a város által üzemeltetett közösségi ház egyik termét ingyen használhatják a táncosok minden vasárnap. A próbákat az aktuális KCSP ösztöndíjas vezeti.

A tánckör közönsége nagyon változatos, vannak köztük magyar és vegyes családok, de tanulmányaik vagy munka miatt ideiglenesen a városban tartózkodó magyar fiatalok is. A próbák nem csak a technikai fejlődést szolgálják, néprajzi szempontból is sokat kaphatnak az érdeklődők. Nem utolsósorban remek közösségépítő szerepe miatt tudott a tánckör hamar népszerűvé válni. A megfelelő nevet még keresik. Nagy lendületet kívánunk nekik, gyarapítsák sikerrel a Nyugat-Európában működő magyar néptáncegyüttesek számát!