Gloria Victis, dicsőség a legyőzöttnek!

Megemlékezés a szabadságharc hőseire Seattle-ben

/ Török Dancsó Ádám /
torok.dancso.adam képe
Sok érdekes és tanulságos gondolata volt az idei ’56-os megemlékezésnek, mely kulturális programokban is bővelkedett.
A cserkészek ünnepélyes bevonulásával kezdődött a megemlékezésA művész zongorajátékával kápráztatta el az ünneplő közönségetDr. Hegyváry Csaba élő történelemórát tartottA Forgatós Néptáncegyüttes vajdaszentiványi és marossárpataki táncokat adott elő

Október 19-én a Washingtoni Magyar Amerikai Szövetség által rendezett ünnepséget a 45. számú Fekete István cserkészcsapat ünnepélyes bevonulása nyitotta meg, kezükben a magyar és amerikai zászlókkal. A himnuszok eléneklése után, Krupanics Zsuzsa és Kálmán Zsuzsa, a szövetség kulturális megbízottai köszöntötték az ünneplő közönséget. Bemutatták Angelo Rondello zongoraművészt, akinek a játékában szűk egy órában gyönyörködhetett a nagyérdemű. Angelo Rondello amellett, hogy a Seattle Music Exchange Project és a Music Exchange International alapítója és igazgatója, több ismert és elismert helyen koncertezett a világban. A magyarok számára mégis a legkedvesebb, hogy 2017-ben vendégművésze volt a Seattle-Pécs testvérvárosi kapcsolata alkalmából rendezett ünnepségsorozatnak, melyet a Művészetek és Irodalom Házában tartottak Pécsett.

Az ünnepség hangulatát megadva, a koncert után a közönség szeretetvendégségen vehetett részt, finom falatok és kávé mellett beszélhették meg a koncerten hallottakat. A desszertek elfogyasztása után, az esemény folytatásában ünnepi szónokok voltak Dr. Hegyváry Csaba, aki élő történelemórát tartott, ismertetve a forradalom tényeit, saját megélt ifjúkori élményeivel. Dare Lilla Márai Sándor Mennyből az angyal c. versét szavalta. Orbán Csaba, a szövetség elnöke és a helyi cserkészcsapat vezetője személyes gondolatait osztotta meg az ünneplő közönséggel, a családjában megélt korabeli történésekkel. Beszédét a forradalom mindenkori igazságával zárta: „Megbocsátani lehet, feledni soha!” Az ünnepség a Forgatós Néptáncegyüttes nagy sikerű előadásával zárult, melyben vajdaszentiványi és marossárpataki táncokat adtak elő.

Az ünnepség hivatalos része ezzel befejeződött, de a közönség ezek után még hosszasan eszmét cserélhetett egymás között.