Főzőtanfolyam Montevideóban

/ Szabó Andrea /
szabo.andrea2023 képe
A jelenkori magyar gasztronómia ereje az évezredes hagyományok, a „legendás” magyar vendégszeretet, a kiváló minőségű helyi alapanyagok és a korszerű, egészségtudatos trendek találkozásában rejlik.
Kezdődik a tanfolyamTúrógombóc készülHortobágyi húsos palacsinta készülVacsorázás

Uruguayban, Montevideóban az Uruguayi Magyar Otthon a magyar közösség székhelye. Itt zajlik minden esemény, program, rendezvény már 1936 óta. A néptánc hagyományok mellett, kiemelt jelentőséggel bír a magyar gasztronómia. Szinte minden rendezvény kísérő programja a hagyományos magyar ételek és italok elkészítése, fogyasztása.

Évtizedekre visszamenőleg működik itt egy főzőtanfolyam, amin bárki részt vehet. Ez minden hónapban egyszer kerül megrendezésre. Egy magyar nő vezeti, ahol közösen készítik el a különböző magyar ételeket a résztvevők. Minden alkalommal kétfogásos vacsorát készítenek. Pl. levest, „másodikat” vagy „másodikat”, desszertet, melyet a főzés után közösen el is fogyasztanak, illetve haza is vihetnek magukkal. Változó a résztvevők létszáma és nagyon vegyes a nemzetiségeket illetően is.

Mivel magyar ételeket készítenek, nagyon fontosak a magyar alapanyagok, melyeket Magyarországról hoznak és szereznek be. Ha valaki megy Magyarországra, visszafelé mindig szorít helyet a bőröndben egy kis „hazainak”, pl. fűszerpaprika, Piros Arany, túró, bor, pálinka, Túró Rudi…stb. Más alapanyagok itt is beszerezhetők és kaphatók.

Montevideóban ismerik és szeretik a magyar konyhát. A magyar ízek karakterisztikusak, eredetiek és mással nehezen összetéveszthetők. A rendezvények után mindig vesznek és visznek haza az emberek a magyar ételből. Ebben a hónapban, hortobágyi húsos palacsinta és túrógombóc volt a menü a főzőtanfolyamon. Nagyon finom lett a vacsora, egy jó hangulatú estét tölthettünk együtt.