A ’48-AS FORRADALOMRA ÉS SZABADSÁGHARCRA EMLÉKEZTEK A TORONTÓI MAGYAROK

/ Berec Judit /
berec.judit képe
Március tizenötödike a magyarok számára egy igen jelentős nemzeti ünnep: ezen a napon emlékezünk meg az 1848–49-es polgári forradalom és szabadságharc kezdetéről és hőseiről.

A modern parlamentáris Magyarország megszületésének napja is március 15-e. A rendszerváltás évétől kezdődően munkaszüneti nap, 1990 óta hivatalos nemzeti ünnep. Március 15. a magyar sajtó napja is annak emlékére, hogy 1848-ban ezen a napon nyomtatták ki a magyar sajtó első szabad termékeit.

Nem csak a Kárpát-medencében, hanem a magyar diaszpórában is felelevenítették a márciusi ifjak jelentős tetteit. Mint ahogy korábban már beszámoltunk róla, a torontói magyar közösség március 11-én egy díszvacsorával, március 12-én pedig egy kulturális műsorral egybekötött megemlékezéssel rótta le a tiszteletét a magyar hősök előtt. Mindkét rendezvénynek a torontói Magyar Ház adott otthont.

A 2023 március 11-i díszvacsorán ünnepi beszédet mondott dr. Vass-Salazar Mária, Magyarország kanadai nagykövete, Igaz Máté Árpád, a torontói magyar főkonzulátus ideiglenes ügyvivője, Balla Sándor, a Kanadai Magyar Kereskedelmi Kamara és a Magyar Vállalkozók Szövetségének elnöke, Michael Tibollo, Ontario Tartomány mentális egészségért és szenvedélybetegségekért felelős minisztere, továbbá Bunford Zsolt János, a Külgazdasági- és Külügyminisztérium biztonságpolitikáért felelős helyettes államtitkára.

Dr. Vass-Salazar Mária, Magyarország kanadai nagykövete beszédében úgy fogalmazott: „A nemzeti ünnepeinkre, a magyarok sorsfordító eseményeire kötelességünk megemlékezni. Ezeknek az eseményeknek távol az anyaországtól igen komoly közösség kovácsoló ereje van. Március 15-e a hazafiság, a nemzet és a szabadság szimbóluma. 175 évvel ezelőtt a magyar nemzet megmutatta a világnak, hogy mit jelent a cselekvő hazafiság. Amikor saját erejéből kivívta függetlenségét és megalapozta a modern kori, nemzeti alapokon szerveződő alkotmányosságát. Idén egy másik jelentős évfordulóról is megemlékezünk. Az 1848-as szabadságharc lánglelkű költőjének, Petőfi Sándor születésének 200. évfordulóját ünnepeljük. A Nemzeti Dal, amely a forradalom indulójává vált, az egyik legismertebb magyar költemény, amelyet minden magyar gyermek már az ifjúkorában megismer. „Talpra Magyar, hí a haza!”- fogalmaz a költő. Petőfi Sándor verse már 175 éve buzdít bennünket a hazaszeretetre, és nemzet iránti elköteleződésre.”

A szombat esti díszvacsorán adták át a Vállalkozók Díját is, amelyet Vitéz Gyöngyinek, Koltai Katalinnak, Sedlák Tibornak és Bozsóki Szabolcs Zoltánnak ítéltek oda. Ezt követően dr. Fecső András ismertette a Tudás Hatalom nevet viselő ösztöndíjprogram részleteit. A rendezvény színvonalát Teleki Gergő zongoraművész ünnepi műsora is emelte. A torontói Magyar Házban a forradalom és szabadságharc 175. évfordulójára szervezett ünnepi megemlékezést, amelyet a magyar baptista közösség rézfúvós zenekara és Püspök Dániel, baptista lelkipásztor ünnepi imája nyitott meg március 12-én.

A magyar és a kanadai himnuszt követően a rendezvényen felszólalt dr. Vass-Salazar Mária, Magyarország kanadai nagykövete, Igaz Máté Árpád, a torontói magyar főkonzulátus ideiglenes ügyvivője, Bunford Zsolt János, a magyar Külgazdasági- és Külügyminisztérium biztonságpolitikáért felelős helyettes államtitkára és Boda-Lázár Judith, a torontói Magyar Ház elnöke.

„175 évvel ezelőtt a magyar történelem egyik legcsodálatosabb napja volt. Akkor egy olyan forradalom és szabadságharc zajlott le a márciusi ifjak vezetésével a magyarok izzó szabadságvágya öltött testet. 1848/49 fiataljai példaképp állnak előttünk, cselekedeteik meghatározták a magyar lelkületet. Hiába végezték ki az első felelős minisztert és tábornokait, hiába kényszerítették száműzetésre a nemzet vezetőit, a magyaroknak mégsem sikerült megtörni. 1848/49 után sem vesztettük el a szabadságvágyunkat, hiszen a magyarság nem a vereségre született. A magyarok már számtalanszor bebizonyították, hogy hitüknek, kitartásuknak és büszke magyarságtudatuknak köszönhetően többre hivatottak annál, mint amilyen szerepet szántak nekik”  - emelte ki Boda-Lázár Judith, a torontói Magyar Ház Elnöke.

Az eseményen a Szent Erzsébet Magyar Iskola és az Arany János Magyar Iskola növendékei is felléptek, énekükkel, szavalatukkal és táncukkal emlékeztek meg a márciusi ifjakról. A magyar nemzeti ünnepen a Kodály Néptáncegyüttes ifjúsági csoportja szilágysági táncokat, a felnőtt csoportja pedig vajdaszentiványi táncokat adott elő. Az 1848/49-es forradalom 175. évfordulójára szervezett megemlékezést Teleki Gergő zongoraművész virtuóz előadása, valamint a székely himnusz és Vörösmarty Mihály Szózata zárta.

A torontói megemlékezések sorát az 1848/49-es forradalom és szabadságharc hivatalos emléknapján tartott rendezvény zárta. Március 15-én az Ontario-tó partján található Budapest parkban a magyar nemzeti szín zászló felvonását követően Igaz Máté Árpád, a torontói magyar főkonzulátus ideiglenes ügyvivője tolmácsolta Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnökének ünnepi köszöntőjét, amelyet a diaszpórában élő magyarokhoz intézett. A rendezvény fő pontjaként a torontói magyar szervezetek képviselői elhelyezték a megemlékezés koszorúját a magyar emlékműnél.