Dr. Forbáth Péter emlékére

/ Eck Bence Balázs /
eck.bence.balazs képe
2024. áprilisában, 99 éves korában végső nyugalomra hajtotta fejét Dr. Forbáth Péter a kanadai-magyar közösség egyik oszlopos tagja. Békében hagyta itt ezt a világot, amit majd egy évszázadon át szépítgetett. Egy nagyon gazdag és pozitív eredményekkel teli életutat tudhat magának, ami alatt rengeteg emberen tudott valóban segíteni.
Dr. Forbáth Péter emlékéreDr. Forbáth Péter emlékéreDr. Forbáth Péter emlékéreDr. Forbáth Péter emlékére

    1925-ben látta meg a napvilágot Debrecen városában. Ott is kezdte el, majd fejezte be orvosi tanulmányait 1941 és 1949 között. Gyermekgyógyászként kezdte meg gyakorlatát Budapesten, majd tagja lett annak a kardiológiai csapatnak, amely először hajtott végre szívkatéterezést, és gyermek szívműtétet a vasfüggöny keleti oldalán. Ahogy Ő mondta: “Kevesen tudják, de a kardiológia, mint sok más orvostudományi szakág, a gyermekorvoslásból indult ki.”

    Az 1956-os forradalom hatására elhagyta szeretett hazáját és rövidesen megérkezett Kanadába. Torontóban kezdte meg munkásságát a St. Michael kórházban, ahol fiatal kora és friss bevándorló léte ellenére megkapta feladatul a kardiológiai osztály és a kardiológiai invazív laboratórium megszervezését és vezetését. Itt ő végezte el az első szívkatéterezést is. Mindezek mellett mint gyermekgyógyász is tevékenykedett, ami eredményeképpen a St. Joseph kórházban a gyermekgyógyászati osztály vezetőjének kérték fel, ahol később megalapította a Just For Kids alapítványt. Nem csak Torontóban folytatott praxist, hanem az észak-ontariói Timins városában is tevékeny munkát végzett. 

“Ha valaki nekem azt mondja gyermekként, hogy felnőtt koromban Észak Kanadai indiánok pészmékerét fogom kezelni, akkor valószínüleg bolondnak néztem volna.” - Dr. Forbáth Péter

    Kintről végzett közreműködésével került Magyarországra az első szívmotor. 1973-ban egy teljes orvosi csapat kíséretében tért vissza Budapestre, hogy az ottani kollégáknak is bemutassák a koszorúér bypass műtét menetét. 2001-2003 között az Amerikai Magyar Orvosszövetség elnöke lett és ennek a szervezetnek a munkásságát utána is támogatta, ha lehetősége volt rá.

    Nem csak mint orvos, de mint művészetet kedvelő is sokat tett a külhoni magyar művészek munkásságáért. Része volt Munkácsy Mihály, Krisztus Pilátus előtt című művének megtalálásában és Magyarországra történő visszajuttatásában. A magyar “Nyolcak” festőcsoport festményeinek összegyűjtésében is nagy szerepe volt. Saját gyűjteménye a legnagyobb számontartott Nyolcak gyűjtemény külföldön, aminek a sorsa még ismeretlen egyelőre.

    Keresztény hitében is egy nagyon erős jellem volt. Kezdetekben és majd később is aktív tagjaként tevékenykedett a St. James katedrálisban, majd idővel rátalált a Szent Erzsébet magyar plébániára, ahol hihetetlenül sokat tett a magyar közösség előreviteléért. Mikor a templom költözni kényszerült, akkor is komoly munkát végzett az új hely keresésében.

    99 éves kora ellenére szellemileg irigylésre méltó állapotban volt és leggyakrabban idézett mondat tőle, a “Miben segíthetek?”. Ez egy olyan kérdés, amit sokunknak, sokkal többet kéne ismételgetnie a mindennapok folyamán. Dr. Forbáth Péter, sokaknak csak Péter bácsi, egy olyan példaként járt előttünk, akit mindnyájunknak érdemes lenne követnünk. Legyen fő célunk nekünk is mások megsegítése, mert a felebaráti szeretetből származó kötelességünk teljesítése teszi ezt a világot egy élhetőbb hellyé.