Fókuszban a magyar nyelv

Rekordszámú jelentkező a magyar nyelvoktatásra Szkopjéban

/ Vadlövő Gabriella /
vadlovo.gabriella képe
Kereken hetvenen jelentkeztek a magyar nyelvoktatásra az észak-macedón fővárosban idén. A Kőrösi Csoma Sándor Programnak köszönhetően idén újraindulhatott élőben a nyelvoktatás. Korábban erre a koronavírus-járvány miatt nem volt lehetőség, a nyelv iránt érdeklődők online órákon vettek részt.
Lelkes tanulókSutus József, a Teleház elnöke köszönti a diákokatTalálkoztunk, ismerkedtünk

Szkopjéban, a Macedónia Magyarok Teleház Szervezetében KCSP ösztöndíjasként több feladatom is van, de az egyik legfontosabb a nyelvoktatás, hiszen itt is nagyon sokan vannak, akik magyar családból származnak, és szeretnék feleleveníteni nyelvtudásukat, vagy éppen most szeretnék elkezdeni a magyar nyelv elsajátítását.

A Kőrösi Csoma Sándor Program újraindulásával újraindult a nyelvoktatás is a Teleház helyiségeiben, méghozzá rekordszámú jelentkezővel. Hetvenen érdeklődtek a magyar nyelv tanulása iránt. Többségük most kezdte el a magyar nyelv elsajátítását, de vannak olyanok is, akik már évek óta tanulnak magyarul, vagy éppen a családjukban is beszélik a magyar nyelvet, és finomítani szeretnék nyelvtudásukat.

A kezdőcsoportoknál természetesen a magyar ábécé jelentette kezdetben a legnagyobb kihívást. Azóta a többségnek már nem okoz gondot a magánhangzók megkülönböztetése, persze az írást még gyakorolni kell, hisz a macedón nyelv egyrészt a cirill ábécét használja, másrészt pedig helyesírásuk Vuk Stefanović Karadžić elvét követi, miszerint „Írj, ahogyan beszélsz, és olvasd, ahogy írják”.

Nem könnyű megérteniük és megtanulniuk a magyar helyesírást, de kellő igyekezettel az ismert szavakat már szinte mindenki hibátlanul papírra tudja vetni.  És míg kezdetben megriadtak a toldalékoktól, most már örömmel csodálkoznak rá egy-egy olyan szóra, amelyet macedónra csakis több szóval lehet lefordítani. 

A magyar nyelvoktatás munkanapokon zajlik a Teleházban. Több csoporttal dolgozom. Három kezdőcsoport, egy középhaladó és egy haladó csoport látogatja az órákat. A lelkesedés az idő múlásával sem csappant meg sőt, azt mondhatom, és főleg a kezdő csoportoknál tapasztalom azt, hogy minél bonyolultabb dolgokat tanulunk, annál érdekesebbnek találják a magyar nyelvet, és annál nagyobb lendülettel és lelkesedéssel tanulják.