„A finnugrisztika és a magyar nyelv eredetének nehéz kérdései” – Prof. Dr. Johanna Laakso előadása a Bécsi Magyar Otthonban

/ Dancsa Anita /
dancsa.anita képe
Az Ausztriai Magyar Kutatóintézet, az Ausztriai Magyar Egyesületek és Szervezetek Központi Szövetsége és a Bécsi Tudományegyetem Finnugor Tanszéke közös tudományos előadássorozatának keretén belül Dr. Johanna Laakso, a Bécsi Tudományegyetem Finnugor Tanszékének professzora tartott előadást a Bécsi Magyar Otthonban.
Prof. Dr. Johanna Laakso előadása a Bécsi Magyar OtthonbanProf. Dr. Johanna Laakso előadása a Bécsi Magyar OtthonbanProf. Dr. Johanna Laakso előadása a Bécsi Magyar OtthonbanProf. Dr. Johanna Laakso előadása a Bécsi Magyar Otthonban

Dr. Johanna Laakso kutatási területei a finnugor történeti nyelvészet, a nyelvkapcsolatok diakróniája, a gendernyelvészet, a nyelvtipológia. A rendezvény alkalmat nyújtott arra, hogy az érdeklődők szakértő által ismerjék meg a magyar nyelv eredetét. Dr. Johanna Laakso rámutatott arra, hogy nem szabad elfelejteni, az őstörténet nem azonos a nyelvtörténettel. Betekintést adott, miért olyan nehéz elfogadni a finn-ugor nyelvrokonságot, a magyar történelemi és politikai traumák milyen hatással voltak a nyelv kutatására, miért tudnak az emberek olyan keveset általában a nyelvtörténetről és a nyelvről magáról. A nyelvészprofesszor a hallgatóság számára bebizonyította, nem szabad áltudományos értekezésekre, kutatásokra támaszkodni, a nyelv eredetének kutatása érdekes tudomány, melyben érdemes elmélyedni.

Az előadássorozat következő eseménye: 2017. április 25-én Dr. Sirató Ildikó, a Pannon Egyetem docense, az Országos Széchenyi Könyvtár Színháztörténeti Tárának osztályvezetője tart előadást.