Finnországi megemlékezések 1956-ról

/ Somhegyi Katalin /
somhegyi.katalin képe
A magyar nemzeti ünnep alkalmából Helsinkiben, Tamperében és Finnország több városában koncerteket, előadásokat tartottak, iskolai foglalkozásokon készült magyar lobogó, s a fővárosban az ökumenikus magyar nyelvű istentiszteleten is felidéződött 1956 októbere.
Kodály-kamarakoncert HelsinkibenÜnnepi ökumenikus istentiszteletKirakóból készül magyar zászló TamperébenA gyerek az ünnepekről tanulnak magyarórán

Az ünnep tiszteletére elsőként október 20-án Szabadi Vilmos, Marko Ylönen és Tuomas Turriago Kodály-kamarakoncertje hangzott el a Szent János templomban Helsinkiben, a nagykövetség szervezésében.

Két nappal később az Alppila templomban Molnár-Veress Pál szolgálatával magyar nyelvű istentisztelettel emlékeztünk az októberi hősökre és egyúttal az 500 éves reformációra.

Október 23-án Tamperében a magyar kisiskolások forradalmi kirakózászlót készítettek, s Helsinkiben is csináld magad lobogóra készült két magyar iskolai csoport. A gyerekek a szabadság, bátorság és összefogás szavainak jelentéséről beszélgetve és rajzolva járták körbe a nemzeti ünnep fogalmát.

1956 tematizálása ezzel még nem ér véget. A Finnországi Magyarok Egyesületének keretében működő Társadalomtudományi Klub novemberi ülésének témája is '56 lesz, a forradalom társadalmi hatástörténetét helyezve középpontba. Az előadásban és az azt követő beszélgetésben Finnország idén ünnepelt 100 éves függetlensége is viszonyítási ponttá válik.