Finnországi magyartanárok módszertani továbbképzése Helsinkiben

/ dr. Berta Eszter /
dr.berta.eszter képe
Ahogyan a tavalyi évben is, idén is megrendezésre került a finnországi magyartanárok módszertani továbbképzése. A főelőadók Pap Andrea, és Zajacz Zita voltak.
MűhelyfoglalkozásTovábbi feladat a műhelyfoglalkozásonAz előadóink

A helsinki Magyar Kulturális Intézet, a budapesti Eötvös Lóránd Tudományegyetem, a Finn-Magyar Társaság, valamint a Finnországi Magyarok Egyesületének együttműködésével az idén is megrendezésre került október 6-7-én a finnországi magyartanárok találkozója, és továbbképzése.

A másfél napos rendezvény fő előadói Pap Andrea, és Zajacz Zita voltak, akik előadásaikkal az élménypedagógia, és az ismert játékok tanításba való beépítésének hasznosságára hívták fel figyelmünket. A műhelyfoglalkozások keretein belül a résztvevők kipróbálhattak számos a tanítást és tanulást élményszerűbbé varázsoló módszert, és társasjátékot. A találkozó nagy pozitívuma és előnye, hogy a személyesen résztvevő, és az online „zoom” felületen becsatlakozó magyartanítással foglalkozó tanárok kicserélték ötleteiket, és módszereiket, így egymás ötleteiből inspirálódhattak.

A továbbképzésen előadott Irene Wichmann, és Vecsernyés Ildikó, akik a Finn-Magyar Társaság új tananyagprojektjét mutatták be a résztvevőknek, továbbá Varga Judit, aki a „könnyített nyelv (selkokieli) magyarul?” című előadása keretein belül mutatta be a könnyített nyelv használatának előnyeit. Outi Tánczos, és Vecsernyés Ildikó az előadásuk során több internetes tanulási felületet mutatott be a résztvevőknek, amelyek a jelenléti oktatás kiegészítésére, és színesítésére alkalmasak.

A program végén minden résztvevő pár szóban összefoglalta azt, hogy hogyan érezte magát, és milyen ötleteket szerzett az előadásokon hallottakból. Ezen beszámolók alapján kijelenthetjük, hogy az idei módszertani továbbképzés sikeres volt, mindenki alig várja, hogy a megszerzett tudást és az új módszereket beépíthesse az óráiba.