Film- és könyvbemutató San Diego-ban

/ Jakab Rita /
jakab.rita képe
Épp, hogy csak megünnepeltük a '48-as forradalom és szabadságharcot, másnap már folytatódtak is a San Diegó-i Magyar Házban a kulturális programok.
A filmrendező és a Kárpátok egy táncosaJaap Scholten íróKönyvbemutató

A Los Angeles-i Kárpátok Néptáncegyüttes 50. évfordulóját ünnepelte, amely alkalomból Varga Árpád Zsolt filmrendező dokumentumfilmet készített az együttes történetéről. A filmben soha nem látott képanyagok tűnnek fel, megismerkedhetünk a csoport izgalmas életével, interjúkon keresztül betekintést kaphatunk a kezdetekről, miért érezték fontosnak az '56-os magyarok egy néptáncegyüttes alapítását, mit jelentett az akkori és mostani táncosoknak az együttes. A San Diegó-i Magyar Házban a film megtekintése után beszélgethettünk a rendezővel és az együttes egyik táncosával.

Egy rövid fogadás után Jaap Scholten holland író vette át a szót, aki az erdélyi arisztokrácia 2. világháború utáni helyzetéről szóló könyvét, a Comrade Baront prezentálta. A szerző mesélt könyve egy-egy fontosabb karakteréről, a mű alapjául szolgáló interjúk elkészítésének örömeiről és bonyodalmairól, és az indokokról, ami miatt holland létére az erdélyi magyar arisztokrácia nehézségeiről akart írni. A bemutatót izgalmas beszélgetés követte, ahol a Magyar Ház több erdélyi származású tagja felszólalt és mesélt saját élményeiről.