Fergeteges jubileum a Délibábbal Bécsben

/ Fazekas Csilla /
fazekas.csilla képe
70 éves fennállását ünnepelte a Délibáb Bécsi Magyar Kultúregyesület október 28-án, szombaton este a bécsi Komensky iskolában. A rendkívül változatos, több mint kétórás műsorban minden egyes csoport fellépett. Az évforduló alkalmából kiadtak egy naptárat és egy kis füzetet is, amely 1947-től mutatja be az egyesület munkáját színes képekben magyar és német nyelven.
Fergeteges jubileum a DélibábbalFergeteges jubileum a DélibábbalFergeteges jubileum a DélibábbalFergeteges jubileum a Délibábbal

70 évvel ezelőtt lelkes magyar fiatalok hozták létre a Szabadság Magyar Sport- és Kultúregyesületet, majd pár év múlva a Bécsi Magyar Munkásegylettel összefogva a Bécsi Magyar Néptánccsoportot. A 90-es években más együttesekkel is együttműködtek, majd önálló próbatermet és új utakat keresve megalakult a Délibáb Kultúregyesület és azon belül a Néptánccsoport. Az elmúlt évtizedekben a magyar néphagyományok megőrzését, színpadra vitelét tekintették elsődleges feladatuknak. Időközben több hagyományőrző művészi csoport is alakult a Délibáb égisze alatt, mint a Rézsarkantyú Citerazenekar, a Barka Népdalkör, a Szivárvány Gyermektánccsoport, a GodArt Modern Tánccsoport, a Bécsi Banda Zenekar és a Bécsi K. V. Színjátszócsoport (utóbbi kettő átmenetileg szünetelteti a próbáit).

A Délibáb Bécsben havonta egyszer rendez magyar táncházat, de évente nyolc alkalommal egyetemi kurzust is tartanak a Bécsi Zeneakadémia Népzene Tanszékével karöltve. A 70 év alatt generációk nőttek fel, szerelmek, barátságok szövődtek. Szombaton mindenki eljött a nagy jubileumi ünnepségre: az egyesület legfiatalabb és a legidősebb tagja is jelen volt.

A résztvevőket Windhager Helmut, a Délibáb Kultúregyesület elnöke, Steip Ferenc elnökhelyettes, valamint dr. Perényi János, bécsi magyar nagykövet köszöntötte. A Kultúregyesület a több mint két órás műsorba igyekezett kicsiket és nagyokat, múltat, jelent és jövőt is belesűríteni. A kezdő képben panoptikumként színpadra állították azokat a koreográfiákat és táncokat, melyeket a csoportok tanultak, de most nem tudtak bemutatni. A műsor a legkisebbek előadásával folytatódott, a Szivárvány Gyermektánccsoport rábaközi és magyarbődi táncokkal állt színpadra, őket követték Blaskó Csaba és Havasréti Pál kis növendék zenészei, akik már nagyon fiatalon hangszert ragadtak.                     

A Barka Népdalkör, valamint a Rézsarkantyú Citerazenekar lapádi és nyírségi, illetve rimóci és szatmári dallamokkal kápráztatta el a közönséget, míg a Délibáb Néptánccsoport buzai, somogyi, magyarbődi és moldvai táncokkal állt színpadra. A műsorban a Néptánccsoport tagjaként színpadra lépett Farkas Dorina, KCSP ösztöndíjas is, magam a Népdalkörrel énekeltem; a fellépés óriási élmény volt mindkettőnk számára. Az este során a régi táncosokról sem feledkeztek meg, akik üveges táncokat táncoltak.                         

A zenei kíséretért a Dűvő Zenekar és Havasréti Pál felelt, akikkel már számtalanszor dolgozott együtt a Délibáb. Az este egyik kiemelkedő száma volt az a blokk, amikor a különböző táncokat, koreográfiákat betanító neves oktatók álltak színpadra szatmári táncokkal. A több száz fős közönség vastapssal és rengeteg dicsérettel jutalmazta a műsort.                        

Az előadást követően táncházzal, sok-sok nevetéssel és közös nosztalgiázással zárult ez a meghatározó este, amelynek főszervezője Kilyénfalvi Gábor, a Délibáb kulturális vezetője volt.