Felemelő szeretet

/ Gordos Katalin /
gordos.katalin képe
2016. november 23-án 18.00 órától Felemelő szeretet – Szent Márton és Márton Áron nyomdokán címmel emlékestet és ünnepséget rendeztünk Regensburgban. A rendezvényen a város magyar nyelvű lakossága köréből többségében az erdélyi gyökerekkel rendelkezők ünnepeltek a kerek évfordulók kapcsán meghirdetett emlékévben. Az est helyszínéül szolgáló Mehrgenerationenhaus (generációs ház) szellemiségének megfelelően több nemzedék találkozhatott szerda este: a magyar iskola diákjaitól kezdve az idősebbekig minden korosztály érdeklődéssel fogadta a programot.
Dávid Eszter és Dávid Juliannavendégek 1belelapozóbeszélgetés

A készülődés során egyre élesebben kirajzolódott, milyen sok ponton rokonítható egymással a több mint ezer évvel ezelőtt élt, magyar származású szent és Erdély püspökének élete, munkássága. Párhuzamba állítható a fiatalkori, nem önként vállalt katonáskodásuk, az elhallgattatás ténye, hiszen Szent Mártont több ízben eretnekek űzték el, Márton Áront pedig bebörtönözték, majd házi őrizetben tartották, továbbá mindketten lila ruhát kaptak: Tours, illetve Gyulafehérvár püspökévé szentelték őket. Összeköti még őket a püspöki jelmondat: Non recuso laborem (Nem vonakodom a munkától), amelyet több egyházi előjáró Tours-i Szent Mártontól kölcsönzött.

A rendezvényt Bartók Béla Este a székelyeknél című darabjával László József klarinétművész nyitotta meg, majd elhangzott Sík Sándor gyönyörű költeménye, a Székely pap. A születésének 120. évfordulóján A szent életű Márton Áron címmel Baumgartner Bernadette, az Országos Széchényi Könyvtár Történeti Interjúk Tárának tudományos munkatársa, a Balassi Intézet vendégkutatója tartott előadást Erdély püspökéről. Az előadó egyébként a Szatmár megyei Kaplonyból származik. A hallgatóság soraiban többeket személyes élmények fűznek ehhez a karizmatikus személyiséghez: van, akit bérmált, van, akinek a szüleit eskette. Nincsenek véletlenek. Nekünk ott és akkor találkoznunk kellett, és elmondanunk az „Istenünk, te Áron püspököt arra választottad ki” kezdetű imát, amelyet Márton Áron szentté avatásáért már régóta imádkoznak Erdély apró településein.

Dávid Eszter és Dávid Julianna Kodály Zoltán hegedűre és csellóra írt duóját adta elő. A zenészcsaládból származó testvérpár virtuóz muzsikája alkalmat adott arra, hogy elmélázzunk, és gondolatban Tündérországban járjunk.

Szent Márton életét, a személyéhez fűződő legendákat játékos formában, az est vendégeit bevonva tekintettük át. A játék a kvízműsorok hangulatát idézte: feleletválasztós, párosítós és tippelős kérdéseket kaptak a közönség soraiból spontán alakult csoportok. Ez a derű maradt velünk a műsor után is. A beszélgetés közben ízletes magyar borokat kortyolgattunk, és a fahéjas házi sütemény illata már egy kicsit az adventot, a nagy család karácsonyi együttlétét vetítette előre.