Felejthetetlen táncházzal búcsúztatta az évadot a bécsi Délibáb Egyesület

/ Kőrösiné Forgó Ilona /
korosine.forgo.ilona2023 képe
Még a szakadó eső sem szegte kedvét az érdeklődőknek, akik összegyűltek a Collegium Hungaricumban a Délibáb idei szezonjának utolsó táncházán. Az esemény hangulatát az autentikus népzene varázsa és a táncok sokszínűsége tette felejthetetlenné.
Füzesi táncokCsapásokat tanulnak a legényekNépi színezőkGyermek táncház

A Magyar Állami Népi Együttes művészei érkeztek Bécsbe

Kilyénfalvi Áron, a Magyar Állami Népi Együttes hivatásos táncosa és a Budapesti Táncművészeti Egyetem végzős hallgatója tanított Piszker Ágnessel, a Szivárvány gyermektánccsoport vezetőjével közösen. Áron a Délibáb táncosa volt, ezért különösen örömteli, hogy immár hivatásos táncosként ismét köreinkben üdvözölhettük. A talpalávalót a Magyar Állami Népi Együttes prímása, Nyitrai Tamás és zenekara húzták, akik gyönyörű muzsikájukkal mindenkit táncra perdítettek. Az egyesület és Tamás között régi barátság áll fenn.

Változatos gyermekprogramok

A Délibáb kiemelt figyelmet fordított arra, hogy a kisebbek is jól érezzék magukat, ezért változatos játékos programokkal készültek számukra. A gyermektáncházban először sárközi, majd moldvai táncokat tanítottak, de számos népi játékkal is megismerkedhettek, amelyek nemcsak szórakoztatóak voltak, hanem fejlesztették a mozgáskoordinációjukat is. Akik elfáradtak a táncolásban, népi színezők segítségével pihenhettek és töltődhettek fel.

A felnőttek sem unatkoztak

A felnőtt táncház szintén sárközi ugróssal kezdődött, majd füzesi táncok következtek, később pedig szatmárival folytatódott az este. Végül palatkai muzsikával és tánccal zárult a program, amely méltó befejezése volt a rendezvénynek. A kezdők, és tapasztaltabb táncosok egyaránt lelkesen követték Áron és Ági instrukcióit. A különböző tájegységek táncainak bemutatása és elsajátítása nemcsak a mozdulatok gyakorlásáról szólt, hanem a magyar népi kultúra mélyebb megismeréséről is.

Hagyományos finomságok

A büfében most is elmaradhatatlan volt a zsíros kenyér és a pöttyös túró rudi, amelyek nemcsak finomak voltak, hanem a magyar hagyományokat is felelevenítették. Az ízletes falatok mellett a résztvevők beszélgethettek, új barátságokat köthettek és megoszthatták egymással a táncház élményeit.

A Délibáb filozófiája

Az esemény nemcsak a tánc és a zene ünnepe volt, hanem a közösségépítés fontos pillanata is, ahol fiatalok és idősebbek egyaránt jól érezték magukat. A szezon utolsó táncházán mindenki örömmel vett részt, és már most várják a következő szezon kezdetét. A Délibáb mindig arra törekszik, hogy táncházaik mind egyediek és változatosak legyenek, ugyanakkor mindig a megszokott színvonallal várják a résztvevőket. Az ilyen események révén folyamatosan igyekszik megújulni, ugyanakkor hűnek maradni a hagyományokhoz. Ez a hozzáállás biztosítja, hogy a közösség mindig tartalmas és emlékezetes élményekkel gazdagodjon, amelyeket örömmel várhatnak és élvezhetnek újra és újra.