Feledhetetlen novemberi események Sydney-ben

/ Németh Virág /
nemeth.virag képe
2019 novemberében, számtalan rendezvényt szervezett, s tartott meg a sydney-i magyar közösség.
A Délvidéki Magyar Szövetség megemlékezéseMelbourne Cup az IdősotthonbanErzsébet búcsú: nemezelés és arcfestés a gyermek-saroknálFekete Károly református püspök áldása a konfirmáción

Az első eseményt november 3-án (vasárnap), a Délvidéki Magyar Szövetség Székházában tartották. Ezen a napon a külhoni vajdasági magyarok az 1944-45-ös délvidéki mártírokra s a vérengzések 75. évfordulójára emlékeztek emlékműsorral. Piri József, a Délvidéki Magyar Szövetség elnökének köszöntője után Fráter Olivér vezető konzul megnyitó beszéde következett. A folytatásában a versek és énekek mellett Katona Rózsa – a műsor rendezője és díszletezője – emlékbeszédét hallgathatták meg az emlékezők. A műsort koszorúzás követte a helyszínen felállított emlékműnél s kopjafánál.

A megemlékezést követő napokban az időseké volt a főszerep, mivel a Szent Erzsébet Idős Gondozó Otthonban tartott programok elsősorban a lakóknak szóltak. Ilyen esemény volt a minden évben megtartott nagyszabású lóverseny, a Melbourne Cup is. Ezen a napon az ausztrálok legszebb ruháikat öltik fel, majd fogadásokat kötnek, hogy vajon melyik lovas fogja megnyerni a kupát. Az Idősotthon lakói és dolgozói – bár nem tudtak Melbourne-be elmenni,mégis – átérezve a lóverseny hangulatát – ugyanúgy beöltöztek, s fogadtak. A nap – a verseny eredményéig – jó hangulatban, játékokkal és beszélgetésekkel telt el.

A Sydney-i Erzsébet Otthonban azonban nem minden esemény szól csak az idős lakók részére. Idén 2019. november 17-én került sor az év egyik legnagyobb közös eseményére, az Erzsébet búcsúra, melyet minden évben – az Idősotthonban – rendeznek meg az egész sydney-i magyar közösség számára. A búcsún a kicsiktől a nagyokig mindenki számára készültek programokkal, mint például arcfestéssel, ugrálóvárral, lángossütéssel, könnyűzenei előadással, néptánccal, kávés sátorral, s kirakodóvásárral. A jó hangulat végig kitartott a késő délutánig tartó eseményen.

November hónap másik kiemelkedő eseménye, a Sydney Magyar Református Egyházhoz köthető, ugyanis 2019. 11. 10-én nyolc fiatal, a Magyar Iskola Sydney, a Sydney Magyar Cserkészet és természetesen a Sydney Magyar Református Egyház gyermekei, tagjai tehettek konfirmációs fogadalmat. A konfirmandusokat Fekete Károly református püspök áldotta meg, aki Debrecen városából érkezett e jeles alkalomra, mely szintén összehozta a külhoni magyar közösséget, fiatalokat és időseket egyaránt.

A különböző szervezeteknél tartott ünnepségek, megemlékezések és egyéb programok során a résztvevők közös értékekkel és feledhetetlen élményekkel gazdagabban térhettek haza.