Farsangi ünneplés az Észak-Jersey-i magyar közösségben

Farsangi ünneplés a magyar iskolában és közös ebéd a garfieldi cserkészházban

/ Retkes Kincső /
retkes.kincso képe
A Kőrösi Csoma Sándor Magyar Iskola és a garfieldi cserkészcsapatok még a kialakult helyzet előtt szervezték meg farsangi ünnepségüket. Jól esik visszagondolni a februárban tartott magyar rendezvényekre, hiszen hosszú ideig ez volt az utolsó alkalom, mikor a közösség nagyrésze együtt ünnepelhetett.
A farsangi népszokásokról tanultak a magyar iskolábanA busók is meglátogatták a gyerekeket a Kőrösi Csoma Sándor Magyar IskolábanA cserkészek sokféle játékkal várták a gyerekeketSok kis régész munka közben a Cserkészház Múzeumban

A Montclairben működő magyar iskola egy szombati tanítási napon ünnepelte meg a farsangot. Az oktatás befejezése után a diákok a nagyteremben gyülekeztek, ahol mindenki bemutatta jelmezét, s az óvodások elénekelték a tanult farsangi énekeket. A bemutató után különleges vendégek érkeztek: 2 busó látogatta meg a gyermekeket. A tűz köré telepedve meséltek a híres mohácsi busójárás szokásáról és a télűzés fontosságáról. A gyermekek végül farsangi fánk eszegetése mellett ünnepelhették a farsangot. 

A garfieldi cserkészcsapatok fenntartó testülete februárban szervezte meg a hagyományos farsangi ebédet, melynek célja, hogy a közösség tagjai együtt, a magyar szokásoknak megfelelően ünnepelhessék a farsangi időszakot.  

A program már előtte való napon elkezdődött, hiszen a cserkészvezetők több, mint 3 órán keresztül díszítették a cserkészházat, hogy minél jobban illeszkedjen az idei év múzeumi keretéhez. A falakra híres festmények kerültek, megelevenedtek az egyiptomi és görög kultúra fennmaradt leletei, sőt még a dinoszauruszok korát is bemutatta múzeumunk. Az egyik legérdekesebb része a kiállításnak a cserkészcsapatok relikviái voltak. A vendégek megtekinthették az évek során használt tárgyakat, melyet sok generációnyi cserkész koptatott. Sőt olyan személyes holmik is helyet kaptak, melyek a csapat életében fontos pillanatokat elevenítették meg, mint a tornacipő, melyben évekkel ezelőtt a cserkésztávolugrás rekordját állították fel egy Fillmore-i akadályversenyen, vagy az ásó, mely már 30 éve a cserkészcsapatok tulajdonában van.  

Vasárnap ebédidőben több, mint 130 vendég érkezett meg a cserkészházba. A jó hangulatú étkezés nem lett volna teljes a híres farsangi fánk nélkül, melyből majdnem 600-at sütöttek a lelkes cserkészszülők, s mely hatalmas sikert aratott a gyermekek és a felnőttek körében is. Az összejövetel csúcspontja a gyermekek jelmez-bemutatója volt. A gyermekek jelmez választáskor szintén szem előtt tartották múzeumi témát, így láthattunk festőket, turistát, híres kiállítási tárgyakat, festményeket, de rablót és biztonsági őrt is.

A jelmezek megmutatása után a a felnőttek kávé mellett folytathatták a társalgást, a gyermekeket pedig játék várta több állomáson. Többek között célba dobhattak, régészként dinoszaurusz csontokat kereshettek vagy épp a jövőjüket is megtudhatták egy jósnőtől.