71. ZIK évzáró

/ Mostafa Nóra Farida /
mostafa.nora.farida2023 képe
A 2023-as ZIK tanév zárását ünnepélyes keretek között tartottunk meg a Hungária dísztermében.
műsorArany LacinakPrezszavalunk

Minden csoport a tanáraik vezetésével egy-egy előadással készült, amelyeket bemutattak a szülőknek, nagyszülőknek, barátoknak, akik szintén részt vettek az évzárón. A tematika szerint a legkisebbek csoportja egy Petőfi Sándor vers feldolgozással készült.

Az évzáró gálán a vendégek köszöntése után a ZIK hat gyermek csoportja mutatta be az évzáró műsorát. Minden csoport bemutatkozása elején a csoportvezető tanár beszámolt a választott versről és a felkészülés folyamatáról, valamint pár szóban összegeztük az évet.

Az általam vezetett körte csoport és a Juhász Andi által vezetett füge csoport tagjaival együtt készültünk az elmúlt hónapokban, hogy előadjuk az Arany Lacinak című verset. A Petőfi művet interpretáltuk és mind a tizenkét gyerekre egy-egy szerepet osztottunk.

A versből igyekeztünk egy játékos elemekre épülő színdarabot előadni. Fontos, hogy a vers vizuálisan is értelmezhető legyen, lévén, hogy a gyerekek között sokan vannak akik csak a ZIK-ben tanulnak magyarul. Másrészről gondolnunk kellett a spanyol anyanyelvű nézőkre is, hogy számukra is könnyen értelmezhető, és nem utolsó sorban, szórakoztató legyen a darab.

A legidősebbekkel, a szőlő csoporttal és vezetőjükkel Makkos Erzsivel egy különleges előadással készültünk. A Ha én rózsa volnék dalt énekelték a diákok, amelyhez egy videót is forgattunk.

Hasonló elvek mentén az volt az ötletünk, hogy miközben a nézők hallgatják a gyerekek megható énekét, vizuálisan is követhető legyen a dal üzenete.

Az évzáró végén a tanárokkal közösen elszavaltuk a Nemzeti Dalt, majd a gyerekeknek átadtuk a bizonyítványokat és az ajándék könyveket.