Évnyitó a readingi Szent Györgyi Albert Cserkészcsapatnál

/ Kisbán Petra Mária /
kisban.petra.maria képe
A hosszú nyár után cserkészeink ismét találkoztak őrstársaikkal, csapattársaikkal a Walter Davies Cserkészparkban. Az évnyitó kora reggeltől az esti tábortűz végéig tartott, amin több mint 20 gyerek vett részt – köztük többen újonnan csatlakoztak a csapathoz.
Esti tábortűzAkadálypálya - a győztes örömeiNapi emlék készítése közbenKiscserkészek "lófuttatás" közben

A Szent-Györgyi Albert Cserkészcsapat vezetőivel péntek este lementünk a helyszínre a másnapi évnyitó előkészítéséhez. A Külföldi Magyar Cserkészszövetségtől (KMCSSZ) két segítőnk érkezett a hétvégére Wack Krisztina és Lengyel Bálint csapatfejlesztők személyében.

A szombati nap során 10 órától fogadtuk a gyerekeket és szüleiket, majd 11 órakor kezdődött az ünnepélyes zászlófelvonásunk. A zászlófelvonás keretében Varga Emese csapatparancsnok felkérte az őrs- és rajvezetőket éves feladatukra. Ezután egy több állomásos akadályversenyen vehettek részt a kisebbek-nagyobbak. A pálya során többek között számot adhattak tudásukról az ugróiskola keretében, hajóikkal egy vízicsatában küzdhettek meg, és egy gyorsasági vaníliás karika evőverseny résztvevői is lehettek. A hosszú és fárasztó akadályverseny után következett a napi emlék elkészítése: szitakötőt, kukacot, vagy akár teknőst is hazavihettek cserkészeink.

Mire a napi emlékkel mindenki elkészült, egy hatalmas kondérnyi gőzölgő paprikás krumpli várta az éhes pocakokat. Az ebéd utáni csendespihenő során kipihentük a fél nap fáradalmait, és belevágtunk a délutáni programokba. Kiscserkészeink (7-10) lovakat készítettek, a Farkas őrs (11-13) egy pókhálót varázsolt két fa közé, melyen a csengő rezzenése nélkül kellett átmászniuk, a Csalán őrs (14-15) pedig íjászkodni ment vándor korosztályú cserkésztestvérünk segítségével.

A külön programok után ismét összegyűltünk és egy rövid táncházon vettünk részt. Táncoltunk, énekeltünk, népi hangszerekkel ritmusokat utánoztunk. A táncház végeztével mindenki megkapta az esti tábortűzi előadásának témáját, majd frissen sült lángossal telítettük hasunkat. Az ebédet és a vacsorát a cserkészeink szülei főzték, mely nagy segítséget ez úton is hálásan köszönjük nekik.

Az egész napos programból már csak a tábortűz hiányzott. A tűznél megismerkedtünk Barbival, aki riportot készített a cserkészetről. Ehhez szüksége volt a gyerekek segítségére, akik bemutatták a cserkészet múltjának főbb állomásait: BiPi megalapítja a cserkészetet, az 1913-as vági tutajút, az 1933-as gödöllői jamboree, és az 1948-as magyarországi cserkészet betiltása.

A cserkészkereteket megtartva egy zászlólevonással köszöntünk el egymástól, bízva abban, hogy a következő eseményen is ilyen szép nagy számban játszunk majd közösen.