90 éves a Montreáli Magyar Iskola

/ Borgula Benedetta /
borgula.benedetta képe
,,Úgy gondoljuk, hogy új közösségi feladatunk most abban áll, hogy ifjúságunknak is adjunk otthont…ahol magyar fiatalok – mint eddig is együtt növekedhessenek és magukba szívhassák őseink lelki és kulturális örökségét” ezeket a sorokat olvashattuk 1983-ban az Ifjúsági Otthon megépítése előtt mikor is magyarokat toboroztak a tervek megvalósításához Montreálban. De hol is kezdődött minden?
Régi fotók a kiállításonTanárok és segítőkTalálkozóThököly Emese az iskola vezetője beszédet mond

A Montreáli Magyar Iskola a helyi magyar közösség egyik legrégebbi jelenleg is működő intézménye.
A Montreáli Katolikus Magyar Iskola 1933-ban jött létre a Szociális Testvérek szervezésében. Az iskolát Mária nővér vezette, és ő a vallásos nevelést hangsúlyozta. A hatvanas években a Magyar Iskola folyamatosan növekedést mutatott. 1961-ben 137, majd 1967-re már 165 beiratkozott diák tanulta a magyar nyelvet. A Magyarok Nagyasszonya Egyházközség, valamint a Commission támogatásában részesült az iskola, és így tudta továbbra is biztosítani az anyanyelven történő oktatást a nagy részben egyszerű, kétkezi munkából élő családokból származó gyerekeknek. Az iskola szociális szerepe, és nyitottsága a szegények, és a nemrégen érkezett magyarok előtt megmaradt évtizedeken keresztül, mint egy központi pillér az iskola missziójában.
A hetvenes években a Magyar Iskola továbbra is töretlenül ment előre. Dr. Thököly Imre lett az iskola elnöke, és az újonnan érkező Deák Ferenc atya az iskola igazgatója. A 80-as években volt az első szavalóverseny, és 1986-tól elindult a felnőtt oktatás is. Hosszú éveken keresztül a diákok a plébánia minden sarkában tanultak a díszteremben, a színpadon, és a színpad mögötti folyosókon is.
Amikor 1984-ben felépült az Ifjúsági Otthon, az iskola konszolidálta magát, és beköltözött az új osztálytermekbe. Az iskola szép napokat látott ezekben az években. Szintén a nyolcvanas években nem csak egy új generációból származó diákok iratkoztak be, hanem új tanárok is bekapcsolódtak a Magyar Iskola életébe.
Jelenleg tíz tanára van az iskolának, akik a szabadidejükből áldozva azt a kultúrát, nyelvet művelik, és adják tovább az iskola keretein belül, amit nagyon szeretnek, ami évtizedeken keresztül erő, tartás, vigasz forrása volt számukra. Persze az iskola csak akkor iskola, hogyha vannak elkötelezett tanárok, akik folyamatosan megtartják a magyar oktatás hagyományát, és felhívják a figyelmet a színpadi szereplés fontosságára az oktatásban. Így a Magyar Iskola karácsonykor, magyar nemzeti ünnepeken, szavalóversenyeken és támogató ebédeken, valamint Anyák napján mutatkozik be a helyi közösségeknek. De ne felejtkezzünk meg a diákokról sem, akik az évtizedek során kisfiúkból apák, kislányokból pedig édesanyák lettek, és később az ő gyermekeik foglalták el a helyüket az osztályban. Jelenleg 55 fő, azaz 16 óvodás, 11 alsós, 18 felsős diák és 10 felnőtt tanul magyar nyelvet az iskola falain belül.
90 év. generációk töretlen munkája nyomán 90 éve, hogy egy oktatási intézmény ezt a rendkívül nehéz, különös közép-európai nyelvet fenntartja, a hozzá tartozó közösséget pedig összetartja a nyugati világ egy jelentős metropoliszában, világnyelvek az angol, és a francia mellett.
Az iskola jelenlegi igazgatója Thököly Emese, aki a férje nagyapjának, gyermekei dédapjának, Thököly Imrének a nyomdokaiba lépve irányítja az iskolát töretlenül. A 90. évforduló alkalmából jubileumi kiállításra, és találkozóra hívta az iskola a jelenlegi, és régi tanárokat, és diákokat, és a kedves érdeklődőket.
Hosszú évtizedek során sokan járultak hozzá a Magyar Iskolához, akiknek nyoma megmaradt valamilyen formában, az iskola emlékeiben. Az iskola többször átalakult az idők folyamán, hogy időtálló maradjon egy változó világban, és egy változó közösségben. De a Montreáli Magyar Iskola nem csak nyelv oktatást nyújt, és nem csak a magyar hagyományokat ápolja Kanadában, hanem egy családi közösséget alkot, amely befogadó, mindenki számára.