90 éves templomban ünnepeltek a magyarok Melbourne-ben

Magyar és angol nyelven miséztek

/ Mészáros Béla /
meszaros.bela képe
Fennálásának 90 éves évfordulóján magyar-angol nyelvű szentmisét tartottak június 30-án, vasárnap 10:00 órától a St. Colman’s templomban, Melbourne-ben. A kétnyelvű misét Greg Bennet, a Melbourne-i érsekség főtitkára és Laczkó Mihály plébános celebrálta.
Áhitatban...FelajánlásMagyar zászlókMagyarok a misén

Melbourne Balaclava városrészben a magyarok 1999 óta tartanak magyar nyelvű miséket, amikor is a Melbourne-i érsekség felajánlotta a templomot és a mellette épült parókiát a magyar közösségnek, és első ott szolgáló magyar lelkészének, Fr. Kiss János magyar plébánosnak. Természetesen a magyar misék mellett ebben a templomban rendszeres angol nyelvű misét is celebrált az itt szolgáló lelkész, aki ezen kívül ellátja a szolgálatot a Magyar Központ mellett található Szt. István templomban is.

A szentmisén részt vett 150-160 nagyobbrészt magyar anyanyelvű hívő között szívet melengető érzés volt magyarul énekelni a mise egyes állandó részeit (Kyrie, Glória, Sanctus), a magyar énekeket, és hallgatni magyarul a szentleckét. Az itt élőknek láthatóan az angol nyelvű részek sem okoztak problémát, hiszen hasonló lelkesedéssel hallgatták az angol nyelvű prédikációt, feleltek angolul a mise többi részeiben, és mondták az imákat.

A mise után ebéd zárta az ünnepet, ahol – mi  más is lett volna – jó magyar ételek, italok, beszélgetés, barátkozás, igazi közösségi élmény várta az ünneplőket.