55 éves lett a Pántlika Táncegyüttes

/ Tomori Márk /
tomori.mark2023 képe
Az együttest 1968-ban Kokron Ilona alapította akkori cserkész barátaival, talán akkor még nem is tudva mekkora segítség és ajándék lesz ez a mai magyarságnak, itt Brazíliában.
Pántlika TáncegyüttesPántlika TáncegyüttesPántlika TáncegyüttesPántlika Táncegyüttes

Az 55 éves évfordulóját ünneplő Pántlika táncegyüttes november 12-én tartotta ünnepi előadását a Teatro Nissi-ben, Sao Paulóban. Az együttes év eleje óta készül a két órás előadásra. Ahogy visszatekintek erre a 8 hónapra, amit eltöltöttem velük, rendkívül sok munkát látok, nevetést, boldogságot és persze olykor egy kis szenvedést is egy-két erőnléti feladatnál, de ezek inkább összekovácsolják a csapatot.

Az előadás két részből állt, a 17 bemutatott produkció-koreográfia után a Magyarországról érkező Dűvő zenekar is fellépett. A zenekar már több éve rendszeres résztvevője a dél-amerikai néptáncfesztiválnak, valamint a Pántlika Táncegyüttes jubileumi évfordulóinak is.

A táncosok délben érkeztek meg a színházba, majd a színpad bejárás után, elkezdték az utolsó simításokat végezni a fellépő ruhákon, valamint ellenőrizték a műsorhoz szükséges kellékeket. Az együttesben jelenleg több olyan tag is van, aki idén ismerkedett meg a magyar néptánccal, de akad olyan is, aki brazil felmenőkkel rendelkezik, de nagyon megtetszett neki a magyar néptánc, így aktív résztvevője lett a csoportnak.

A közel teltházas színház az előadás végén vastapssal köszöntötte a Pántlika Táncegyüttest, illetve a csoport felhívta a színpadra azokat a táncosokat, akik valaha tagjai voltak az együttesnek. Készítettek egy szatmári koreográfiát, melyet minden korosztály megtanult, és meg is tanul napjainkig. Ezt a koreográfiát táncolták el közösen kicsik, nagyon, jelenlegi és régi tagok a színpadon.

Hatalmas megtiszteltetés számomra és büszkeséggel tölt el, hogy részt vehettem én is ebben a csodálatos előadásban, a szervezésében, és a színpadon táncolhattam velük közösen ebben a  közel profi szintű műsorban.

(A képeket Kiss Sándor készítette.)