60 éves lett az EMEIK konferencia

Hogyan beszéljünk Jézus Krisztusról?

/ Adamekné Németh Zsófia /
adamekne.nemeth.zsófia képe
2019.04.13-19-ig, a 60. születésnapját ünneplő Európai Magyar Evangéliumi Ifjúsági Konferencia résztvevői Dr. Szabó István majd Hajdú Zoltán Levente előadásai és Lampért Gábor bibliatanulmányai segítségével keresték a válaszokat e kérdésre.Emellett imaórán, csoportbeszélgetésen, orgonakoncerten és tartalmas esti programokon vehettek részt testvéri közösségben.
megnyitókiállításkirándulástorna

A konferenciának évek óta helyet adó Familien-Ferienstätte Holzhausenbe már április 12-én érkeztek magyar anyanyelvű reformátusok és evangélikusok, Európa több pontjáról, ugyanis az EMEIK konferenciát megelőzte a 17. Nyugat-Európai Magyar Presbiteri Konferencia, ami ezúttal a nyugat-európai magyar diaszpóra gyülekezeteiben megélt ökumené történetét és jelentőségét dolgozta fel.

   

A két konferencia szombat estétől vasárnap délig „összeért”, így a mintegy 120 résztvevő közösen volt jelen a vasárnap délelőtti úrvacsorás istentiszteleten, ami találkozási lehetőséget nyújtott a Németországba (Ráksi Lajos, Stermecki házaspár, Adamek házaspár) Hollandiába (Némethné Scherman Piroska) és Svédországba (Dr. Pőcze István) delegált egyházi KCsP ösztöndíjasok számára is. Bár az EMEIK konferencia neve arra enged következtetni, hogy elsősorban a fiatalokat kívánja megszólítani, valójában napjainkra egy minden generációt felölelő programmá alakult.

  

Az EMEIK 60. jubileumának alkalmából, a vasárnap délutáni kávé mellett születésnapi tortával ünnepeltek az egybegyűltek. Ezt követte a Joób Judit által gyűjtött és rendezett emlékkiállítás, amelyet Bereznai Tamás nyitott meg, múltidéző, összefoglaló gondolataival. Ezután Joób Olivér, nyugalmazott evangélikus lelkész az elmúlt évtizedek konferenciáin készült képek kivetítésével elevenített meg sok hajdan volt élményt és eseményt. Az esti áhitat előtti ismerkedési est pedig alkalmat adott arra, hogy a konferencia idei résztvevői többet tudjanak meg egymásról is.                 

 

  

Menkéné Pintér Magdolna, a konferencia főszervezője meghívására, hétfőtől csütörtökig a délelőtti tematikus bibliatanulmányokat Lampért Gábor evangélikus lelkész tartotta, ezeket követően hétfőn és kedden Dr. Szabó István, majd szerdán és csütörtökön Hajdú Zoltán Levente beszéltek a Jézus Krisztussal való találkozás lehetővé tételének különböző aspektusairól. 

  

Mivel számos gyermek és fiatal is érkezett az eseményre, a délelőttök folyamán őket is várták a missziós programok, korcsoportok szerinti bontásban. Délutánonként a felnőttek csoportbeszélgetések keretében dolgozták fel a délelőtt elhangzottakat, a fiatalok pedig a meghívott előadókkal ismerkedhettek a csoportjukban. Ezt követte a kóruséneklés. Kivételnek számított a kedd délután, amikor is közös kirándulásra került sor. A donsbach-i vadaspark elsősorban a kisgyermekes családok számára nyújtott tartalmas kikapcsolódást, mialatt a többiek Dillenburggal ismerkedhettek meg. 

 

A konferencia kiemelt eseménye volt Gárdonyi Zsolt és Dániel kedd esti orgonakoncertje a dillenburgi Evangelische Stadtkirche-ben. Az első darab, a nagyhétre való tekintettel, Gárdonyi Zsolt, Jézus hét szava a keresztfán (Hét variáció a „Paradicsomnak te szép élő fája” dallamára) című műve volt. A koncertet orgonabemutató követte, melynek keretében Zsolt és Dániel minden kérdésre szívesen válaszoltak

 

 

A konferencia kiértékelésére és a jövő évi alkalom témájának megvitatására csütörtök este került sor, amit vigília (zenés, meditációs istentisztelet) követett v. Bolhius Szabó Emőke és Hajdú Zoltán Levente közreműködésével.

Úgy vélem, a konferencia a magyar nyelv gyakorlása, a találkozás-ismerkedés lehetősége mellett idén is jó alkalmat kínált a hitbeli fejlődésre és feltöltődésre, valamint a tartalmas kikapcsolódásra, minden korosztály számára. Köszönet a szervezőknek és mindenkinek, aki hozzájárult a programok lebonyolításához! SDG!