Évadzáró táncház a Helsinki Liszt Intézetben

/ Albertné Joób Emese /
albertne.joob.emese képe
Az évadzáró táncház rendezvényen zsúfolásig megtelt a Helsinki Liszt Intézet galéria terme. Dunántúli ugrós táncok, moldvai körtáncok, gyimesi héjszák, közös éneklés és koccintással zártuk az évadot.
Joób Emese (KCSP), Ilkka Heinonen, Veres Zoltán, Csőrsz Rumen IstvánÉvadzáró táncházKicsi nekünk ez a házÉvadzáró táncház Liszt Intézet

Évadzáró táncházat szervezett közösen a Liszt Intézet és a Finnországi Magyarok Egyesülete 2023. május utolsó napján. A rendezvényre igen nagy volt az érdeklődés, közel 60 fő vett részt az alkalmon.

Az időpont választását részben az is befolyásolta, hogy egy nemzetközi ballada konferencia (51 International Conference of Kommission für Volksdichtung ) magyar előadója Csőrsz Rumen István is Helsinkiben tartózkodott. Az ő zenei tudásával is kiegészülve alakult meg erre az alkalomra a táncház zenész előadói csapata. Csőrsz Rumen István (duda, koboz),Veres Zoltán (furulyák), Ilkka Heinonen( gardon, bőgő), Murat Ermutlu (dob), Joób Emese( koboz, ének). A táncokat Gálfi Botond tanította vezette kiváló szakértelemmel. 

A teltházas rendezvényen  jelen voltak magyar családok, magyar táncoktatáson rendszeresen résztvevők, finn érdeklődők, és a nemzetközi konferencia résztvevői. 

Az intézet igazgatójának köszöntőjét követően egy különleges zenei érdekességgel üdvözöltük a közönséget. A magyar népdal és egy finn népi hangszer a jouhikko “találkozását” szólaltattuk meg, Ilkka Heinonen nagyszerű élvonalbeli finn népzenész, és Joób Emese előadásában. Csőrsz Rumen István a magyar népzene oktatás, és történeti énekmondás ikonikus alakjáról Kobzos Kiss Tamásról emlékezett meg. 

Dunántúli, moldvai és gyimesi táncok pihenőiben pedig közös éneklésre invitáltuk a közönséget. A közel két órás est koronája egy pohár finom bor volt, melyet a kitartó résztvevők a Liszt intézet ajándékaként fogyaszthattak el. Közös éneklés kíséretében koccintottunk, és köszöntöttük a nehezen érkező finn nyarat.