Esős majális Los Angelesben

/ Ézsiás Péter /
ezsias.peter képe
Borús időt jósolt az összes időjós az elmúlt hétvégére, de az eső mértékében eléggé eltértek egymástól az előrejelzések. Volt, aki nagy záport jelzett, volt aki szerint alig kellett volna esnie. Hiába, a meteorológia itt is csak azt tudja pontosan megmondani, hogy milyen idő volt tegnap!
BevásárlásA néptánc csoportAnyák napi műsorAnyák napja

A rossz idő és a baljós fellegek ellenére szép számmal gyülekeztek az érdeklődők a San Fernando Völgyi Magyar Református Egyház udvarán.  A máskor parkolóként használt terület most sátrakkal volt tele, ami eredetileg a napsütéstől lett volna hivatott megvédeni a vendégeket, de az eső ellen is jól bevált. A magyar ételektől roskadozó büfé asztalok előtt hosszan kígyóztak a sorok. Volt erdélyi csorba és halászlé, töltött káposzta, flekken, debreceni kolbász, marhalábszár pörkölt és rengeteg sütemény, krémes, zserbó, mindenféle linzerek, felsorolni sem lehet mindet. Persze csapolt sör és bor, valamint üdítő is szép számmal volt. Délután 3 órától lehetett lángost kapni. Akármilyen hihetetlen, de minden az utolsó morzsáig elfogyott. A jó ételek és italok mellé Bodrogi Gyuszi bácsi szolgáltatta a zenét.

Kulturális programokban is bővelkedett a rendezvény. A Reményik Sándor Keresztyén Magyar Iskola diákjai anyák napi műsora, majd az iskola Rontó-bontó néptánc csoport bemutatója hatalmas siker volt. Igazán büszkék lehetünk növendékeinkre, hiszen tavasszal annyi feladatot kaptak, ami önmagában elég sok munkát igényel, mindezt úgy, hogy mellette a hétköznapi iskolájukban is helyt kell állniuk! Az összes tavasszal bemutatott produkció nagyon jól sikerült és most erre az évre a néptánc feltette a koronát! Köszönet érte Tóth Tibi bácsinak és persze az összes tanárnak!
Két tárlat is megtekinthető volt, két Los Angelesben alkotó magyar művésztől, Finta Ilona festményei és Peti Peterdi Réka fotó kiállítása. Réka egy irodalmi műsorral is készült, ami a „Szép szomorú” című albumának az anyagára épült. A műsorhoz helyi segítséget kapott Jakabffy Zsolt és Ézsiás Péter segítette egy kis zenével és egy kis felolvasással még meghittebbé tenni a hangulatot.
Igazán jól sikerült majális volt az idei, de a legszebb nem is ez volt az egészben. Egyrészt nagyon jó volt látni, hogy a rossz idő senkit nem riasztott el. Másrészt viszont a kora délután eleredt eső alatt egyszerre mozdult az egész gyülekezet, mindenki tudta dolgát, fogta, hozta, vitte, mint egy nagy olajozott gépezet, úgy működött minden, ami persze az egész hétre jellemző volt, hiszen egész héten folytak az előkészületek. Óriási köszönet mindenkinek aki segített a szervezésben és a lebonyolításban. Egy kis magyar közösség összetartása és áldozatos munkája során közel 500 ember lett megvendégelve. A helyszínen forgatott a Magyar Televízió is. Ezt kell mutatni a világ és az anyaország felé, nem pedig azt, amit a kereskedelmi csatornákon mutatnak a Los Angeles-i magyarokról. Itt értékek születnek, alkotó művészek vannak, közösségek, akik ápolják és őrzik kultúránkat, hagyományainkat, anyanyelvünket! Ezek az értékek az itteni gyerekekben élnek tovább és így lesz tőlünk színesebb a világ!