Eseménydús ősz Minnesotában

Gyönyörű színekben, érzelmekkel teli történetekben és különböző tematikájú rendezvényekben gazdag október Minneapolisban

/ Walter Marietta /
walter.marietta képe
A pompázatos színeiről híres minnesotai ősz nem okozott csalódást idén sem. Bár kaptunk némi ízelítőt a télből a hónap közepén egy hétvégi havazás erejéig, a szervezett programokat a lehető legszebb időjárással ajándékozta meg.
MISI emléktúraEmléktúraMagyar Film és Kulturális Fesztivál1956-os kiállítás

Október 6-án, vasárnap délelőtt 10:30-kor összegyűltünk a minnesotai MISI Magyar Iskola tanáraival, diákjaival és a szülőkkel egy közeli természetvédelmi látogatóközpontban, az Eastman Visitor Centerben, hogy közös túrával tiszteletünket fejezzük ki a 170 évvel ezelőtt Aradon kivégzett 13 tábornok emlékének. A gondos szervezés az iskola igazgatónőjének, Czettisch Bernadettnek érdeme, aki a témában összeállított feladatlappal, valamint a túra útvonalán kincsvadászattal tette még érdekesebbé és izgalmasabbá a témát a diákok számára. A közösség rendkívül szerencsésnek mondhatja magát, hogy tagjai között tudhatja az egyik aradi vértanú, Knézich Károly egyenes ági leszármazottját, Szinyei Tamást, aki olyan megható személyes történeteket osztott meg családja hőséről, melyek mélyen elgondolkodtatták a gyerekeket tovább fokozva bennük az áldozatok iránti együttérzést és tiszteletet.

A weCARE orvosi eszközprogramjáról ismert Creative Cultural Exchange minnesotai magyar non-profit szervezet, valamint az éves nagy nemzetközi filmfesztivál főszervezője, a MSP Film Society együttműködésének köszönhetően október 18-án és 19-én kétnapos Magyar Film- és Kulturális Fesztivál zajlott Minneapolis városában. Öt sikeres művet tekinthettek meg a nézők az elmúlt két év magyar filmjeinek felhozatalából a város egyik legrégebbi és egyben leghangulatosabb részén elhelyezkedő Saint Anthony Művész Filmszínházban. A kellemes idő ellenére az izgalmas magyar alkotások akkora számú érdeklődőt ültettek a vászon elé, hogy a szervezőkben felötlött a jövőbeni folytatás gondolata, ami igen nagy eredmény, mivel legutóbb önálló magyar filmvetítés 3 évvel ezelőtt volt a városban, szintén októberben az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulója alkalmából.

A mozilátogatók bepillantást nyerhettek a magyar kultúra és történelem bizonyos szegmenseibe könnyed, valamint kevésbé könnyed témájú filmeken keresztül. Láthatták a foci szerelmeseiről szóló Brazilok című filmet, a Vándorszínészek reformkori road movie-ját és a Rossz versek drámai szerelmi történetét. A fesztivál nyitófilmje, a Trezor aratta a legnagyobb sikert, amelynek története az 56-os forradalom és szabadságharc bukása utáni zavaros időkben játszódik. A zárófilm, a meglehetősen komoly témát boncolgató Genezis után pedig kezdetét vette a kulturális kiállítás és fogadás a MSP Film Society fogadótermében. A kiállításon a Minnesota Hungarians szervezet az '56-os forradalom és szabadságharc történetét részletes plakátkiállítással mutatta be. A rendezvény díszvendégei a közösség '56-os tagjai voltak, akiket virággal és ünnepi beszéddel köszöntött Grauzer Csilla, a Minnesota Hungarians igazgató asszonya, Minnesota állam magyarországi tiszteletbeli konzulja.

Rövid két nap pihenő után, tovább folytatódott a rendezvények sorozata. A Minnesota Trade Office október 22-én egynapos gazdasági hálózatépítési konferenciát tartott öt meghívott közép-európai ország: Horvátország, Cseh Köztársaság, Magyarország, Románia és Szlovénia részvételével. A gazdasági lehetőségek, kapcsolatok kiépítését elősegítő rendezvényen Magyarországot Juhász András, a chicagói Főkonzulátus külgazdasági attaséja és Grauzer Csilla Minnesota állam magyarországi tiszteletbeli konzulja képviselte. A rendezvényen lehetőséget kapott a bemutatkozásra Magyarország is mint potenciális befektetési célpont, a jelenlévők informatív prezentáción keresztül ismerhették meg az országgal folytatott üzlet előnyeit. Az esti fogadáson magyar kiállítás várta a nemzetek helyi közösségeinek tagjait, valamint a minnesotai vállalatok képviselőit.

Másnap, október 23-án este újabb diplomáciai rendezvényen volt alkalmam megjelenni Minneapolis belvárosában, a Wells Fargo Centerben. Grauzer Csilla Magyarország képviseletében elismerését fejezte ki Marianne Wargelin, idén áprilisban nyugdíjazott finn tiszteletbeli konzulnak 21 évig tartó sikeres szolgálatáért. A konzul asszony ezzel egyidejűleg gratulált Eliane Kumpula bevándorlási ügyekkel foglalkozó ügyvédnek, Finnország új minnesotai tiszteletbeli konzuljaként való megválasztásáért.

Hasonlóan izgalmas, programokkal telinek ígérkezik a november is a Minnesotai Magyar közösség életében. Remélhetőleg nem köszönt be idejekorán a híres minnesotai tél.