Erzsébet búcsú Sydney-ben

/ Constantinovits Kinga Katalin /
constantinovits.kinga.katalin képe
Hagyományokhoz híven idén is megrendezték az Erzsébet búcsút. A sydney-i magyar közösség egyik legnagyobb eseménye az évben. Árpád-házi Szent Erzsébet ünnepére több százan ellátogattak Sydney egész területéről.
arcfestésmenünéptáncarcfestés

Az Erzsébet Otthonban kora reggel már állították a sátrakat. A búcsú egy ökumenikus misével kezdődött, amit Péterffy Kund református lelkipásztor és Szondi Jenő atya tartottak. Szép számmal jelentek meg mind a misén, mind magán a rendezvényen. Nemcsak az otthon lakói, hanem olyan ausztrál-magyar családok is eljöttek, amelyeknek ritkán adódik lehetőség magyar közösségben lenni. 

A magánvállakozók mellett, a főbb magyar szervezetek is felállítottak egy-egy sátrat. A sydney-i magyar cserkészek kora reggel felállították a standjukat. Náluk frissen főzött kávét és kürtős kalácsot lehetett kapni. Öröm volt látni, hogy a fiatal cserkész generáció is aktív szerepet vállalt a lebonyolításban és hogy a nap végéig maradtak segíteni, illetve sátrat bontani.  

A református egyházat Péterffy Réka képviselte. Számos szórakozási lehetőség közül választhattak a gyerekek: arcfestés, gyurmázás, színezés,valamint a régi kedvenc, az ugrálóvár közül. Az arcfestést Péterffy Tekla és Németh Virág vezette, gyönyörű szép alkotások születtek. Ezeken kívül a nemezelés művészetét is kipróbálhatták a gyerekek, a legtöbben piros tulipánt készítettek. 

Délelőtt meglátogatta a gyermekeket a mikulás is, akit nagy örömmel, sikongatásokkal fogadtak. Természetesen az ajándékcsomagok sem maradtak el.

A délután folyamán Sydney-i Kodály gyerek néptánccsoport is fellépett. A táncot Kovács Marci KCSP ösztöndíjas tanította be az ifjaknak. A vendég fellépő a sydney-i  horvát tánccsoport volt, akik saját hagyományos táncukat hozták el a magyaroknak. 

A színes programok mellett finom magyaros ételek is várták a vendégeket. Külön sátrat állítottak a magyar ételeknek, italoknak. Széles választékban lehetett válogatni a borok, a pálinkák,a sportcsokik és az egyéb finomságok közül. A meleg ebédet a Délvidéki Magyar Szövetség biztosította. Lángost, gulyáslevest, töltött káposztát és kolbászt is kóstolhattak a búcsú résztvevői.  

A rendezvény késő délutánig tartott, szerencsére eső nem mosta el. Reméljük jövőre is ilyen nagy létszámmal leszünk, ilyen szép időben.