Emlékezés Ottawában az 1956-os forradalom és szabadságharc áldozataira

/ Nagy Dóra /
nagy.dora képe
Az 1956-os forradalom és szabadságharc leverésének emléknapja alkalmából november 5-én az ottawai magyar közösség koszorúzással egybekötött megemlékezést tartott.
az_esemeny_plakatja.jpga_beechwood_nemzeti_katonai_temeto_magyar_vonatkozasu_emlekmuvei.jpgaz_uj_kereszt.jpgcserkeszorseg_az_emigracios_emlekmunel.jpg

Délután 3 órakor a Beechwood Nemzeti Katonai Temetőben találkoztunk. Ebben a temetőben állt az első emlékmű a világon, amely az 1956-os forradalom és szabadságharcra emlékeztetett. Az ottawai magyar közösség egy fakeresztet állíttatott 1957-ben, ahol november 15-én emlékünnepélyt tartott a forradalom első évfordulóján. Azóta a fakereszt helyett újabb emlékművek sorakoznak a temetőben, és idén leplezték le az új keresztet, melyet az egyik mellékelt fotón is láthatnak.

A koszorúzás és ünnepi beszédek után az emlékező közösség tiszteletet nyilvánított a Maple szigeten található magyar emigrációs emlékműnél. Az emlékművet a forradalom 50. évfordulóján avatták fel. Eredetileg az emlékmű két célt szolgált volna: köszönetet mondani az 1956-os menekülthullám befogadásáért Kanadának, valamint megemlékezni az 1956-os forradalomról és elesettjeiről. A különböző engedélyek miatt a második cél nem valósulhatott meg, így ez az emlékmű köszönetét fejezi ki Kanadának a magyar menekültek befogadásáért.

Tiszteletre méltó, hogy Ottawában ilyen sok emlékmű van az 1956-os forradalomhoz kapcsolódóan, amelyeknél az évről évre történő megemlékezés mindmáig erősíti a forradalom jelentőségét és az emlékező közösséget.