Emlékezés Napja Buenos Aires-ben

/ Dr. Tari Adrienn /
tari.adrienn képe
A Buenos Aires-i Magyar téren (Plaza Hungría), a 14 éve felállított székely kapu lábánál emlékeztek meg az argentínai magyarok az 1956-os forradalom leverésének évfordulójáról. “62 évvel ezelőtt egy kis nemzet szabadságvágya fellángolt Európa közepén a kommunista elnyomás ellen. Ezekről az eseményekről emlékezünk meg ma.”
Zászlófelvonás: Dr.Gelényi Csaba és Puricelliné Szabó ÉvaDr.Gelényi Csaba beszédet mondA székely kapu, Szent István szobra, cserkészekÉcsi Gyöngyi református lelkész énekes áldása

A megemlékezésen részt vett Dr. Gelényi Csaba Buenos Aires-i magyar nagykövet, Szarka Gábor konzul, az Argentin Közösségek Föderációjának képviselői, az AMISZ és a magyar intézmények vezetői, a Zrínyi Ifjúsági Kör vezetői és diákjai, a Regös néptánccsoport, a Cserkészet és a magyar diaszpóra számos tagja.

A magyar és argentin himnuszok eléneklése előtt Dr. Gelényi Csaba nagykövet és az AMISZ elnökasszonya Puricelliné Szabó Éva felvonták az argentin, a magyar nemzeti és forradalmi zászlót. Dr. Gelényi Csaba beszédében, Márai Sándor: „Mennyből az angyal” című versrészletének idézésével emlékezett az 56-os eseményekre. Hangsúlyozta, hogy közös felelősségünk emlékezni és emlékeztetni az egész világot  a múltra, hisz "Ezzel tartozunk ’56 hőseinek és mártírjainak, de egyben magunknak is, határokon innen és túl. Hát, ezért vagyunk ma itt együtt, mi magyarok!” A nagykövet beszéde után Lomniczy Mátyás cserkészparancsnok emlékezett a forradalmi eseményekre spanyol nyelven. Kiemelte a tradíciók továbbélésének és éltetésének fontosságát, hiszen a „hagyományok nélküli nemzetnek nincs jövője”. Hozzátette, hogy a mai ifjúságnak szerencsére sem Argentínában sem Magyarországon nem kell tankokkal szembeszállniuk, mégis az, hogy a  Buenos Aires-i magyar közösség ifjai szabadidejükben magyar nyelvet, történelmet, földrajzot és néptáncot tanulnak, ugyanannak a hazaszeretetnek a megnyilvánulása, amellyel a 62 évvel ezelőtti fiatalok harcoltak a hazájukért.

A beszédek után egyházak képviseletében elsőnek David Calvo tiszteletes imáját hallgathattuk meg, majd Écsi Gyöngyi református lelkész énekes áldását.  Az esemény zárásaként a Városi Rendőrség Zenekarának tagja, Luis Isaía kürtön szólaltatta meg a “Takarodót” (Silencio), mely után Hefty Kató és Blahó Ervin, akik személyesen átélték az 56-os történelmi napokat, levonták a zászlókat.