Első sűrű hétvége

/ Rengei Boglárka /
rengei.boglarka képe
2016. szeptember 10-én és 11-én máris két helyre voltam hivatalos, hogy az ottani Kőrösi Csoma Sándor ösztöndíjasoknak segítsek rendezvényük lebonyolításában illetve résztvevőként, s közben alkalmam nyílt megismerni két nagyszerű közösséget is.
Magyarház Napja tortaGenfi Pannonia GyerekcsoportBábelőadás Magyar-székely-svájci összefogás

Szombaton a 9. Magyarház Napját ünnepelték Zürichben a svájci magyar egyesületek, melynek keretében egész napos programsorozat várta az érdeklődőket. Péntek este érkeztem meg a szállásadóimhoz, egy igazán szív-lélek magyar családhoz, ahol beleláthattam, mennyi készülődést és szervezést igényelt a program már az előkészületekkor. Dusza Andrea egész napos sütésének eredményeként elkészült a csodálatos piros-fehér-zöld lobogóval díszített torta, megannyi más finomság mellett. Másnap délben a Zürichi Magyar Egyesület elnökének, Szennyessy Lászlónak a nyitóbeszédét követően pedig kezdetét vette a főzés és a mulatság, melynek levezénylője Szántó Terézia (Teca) volt. Volt ének és tánc, komoly- illetve népzene, bábszínház, íjászkodás és egész napos vásár. Az este várva várt attrakciója A Lovasíjász című sikerfilm vetítése volt, melyben Kassai Lajos hagyományőrző módszere szolgált értéknevelő hatással minden korosztály számára. Végül egy fergeteges karaoke várta a kitartó fiatalokat, ami tökéletes lezárása volt egy igazán emlékezetes napnak.

 

 

Vasárnap reggel pedig már indultam is tovább Genfen keresztül Lyon-ba, ahol a konzuli napok apropójából lépett fel az ottani ösztöndíjas vezetésével a Debreceni Népi Együttes és a Kamilla Banda. Kalotaszegi, szatmári és hajdúsági táncokat adtunk elő, és Medvegy Andrea ördöngösfüzesi dalokat énekelt. A közönség nagyon hálásan fogadott bennünket, óriási élmény volt számunkra, hogy mennyien érdeklődtek a fellépés végén a táncos előmenetelünkről, és kérték, hogy fotózkodhassanak velünk a viseletekben.

Mindkét nap felejthetetlen élményben volt részem, és őszintén remélem, hogy sokat fogunk még együtt dolgozni!