Első napom az iskolában Új-Zélandon

/ Gusztos Enid /
gusztos.enid képe
Aucklandben, a helyi magyar iskolában megkezdődött a tanév.
KézművesBemutatkozás

Aucklandben, a helyi magyar iskolában ez az 5. év, hogy az itteni időzónának megfelelően, a hosszú nyári szünet után, a gyerekek ősszel megkezdik a magyar iskolában is a tanévet. 

Az első hétvégén több mint 30 gyermek, kezdve egészen a játszócsoportos korosztálytól a tizenévesekig mindenki örömmel vett részt 2024. március 9-én az első iskolanapon. Többen már többedik évüket indították a napos szombati délelőttön, de voltak olyanok is, akiknek ez volt az első napja a közösségben, köztük nekem is. 

Ez volt az első alkalom, amikor igazán találkozhattam a helyi diaszpórában élő családokkal. Annak érdekében, hogy a gyerekek se rögtön az iskolapadba essenek be, a Klub (Aucklandi Magyar Klub) úgy gondolta, hogy az első iskolanap kézműves feladatokkal és akadályversenyekkel fog telni, amelynek keretében a gyerekek is megismerkedhetnek egymással és a tanárokkal, illetve az ösztöndíjasokkal is. Az akadályversenyek között szerepelt bekötött szemmel tojáskeresés, lufival szlalomozás, kötélhúzás, kidobós és sok egyéb feladat. 

Az ebédszünet előtt Kovács Tamás előadását hallgathatták meg a gyerekek és szülők, aki arról mesélt, hogyan is utazta körbe a világot két keréken és hogyan jutott el Magyarországról egészen ide, Új-Zélandig. 

A délután folyamán a gyerekek csoportokba verődve vehettek részt a kézműves feladatokon. Számomra a legmaradandóbb élmény az volt, amikor az egyik gyermeknek, aki az „otthoni” családtagjainak írt húsvéti képeslapot, megkérdezte hogyan is kell leírni azt, hogy húsvétot.

Addig is igazán remek lehetőségnek tartottam a Kőrösi Csoma Sándor Programot, de abban a pillanatban megdobbant a szívem, hogy mennyire fontos is ez ezeknek a gyerekeknek, hogy ehhez hasonló foglalkozások legyenek és ne csak a nyelvet, hanem a hagyományainkat is megismerhessék. 

A következő eseményünk a március 24-i Klubnap lesz, ahol magyar ételeket fogunk főzni és közösen megünnepeljük a húsvétot. Már nagyon várom, hogy arról is mesélhessek!