Első magyar táncház a kolumbiai Bogotában

/ Teszáry Miklós /
teszary.miklos2024 képe
Nagy sikerrel rendeztük meg Bogotában az első magyar táncházat a Kolumbiai Magyar Kör szervezésében.

 

Bogotában még soha nem volt hasonló esemény, ezért a táncház elején meséltem a résztvevőknek a hagyományos falusi táncházakról, az első budapesti táncházról és a táncházmozgalomról. Felvidéki polgári, és moldvai táncokkal ismerkedhettek meg a lelkes résztvevők. Előkészítettem egy kis táncházas füzetet is, amiből a táncokhoz kapcsolódó dalokat tanulhatták meg a résztvevők.

Természetesen a magyar ízek sem maradhattak el, így körözöttet készítettem az estére. Nem volt ez kis feladat Kolumbiában, hiszen hiányzik a mindennapi étkezésből a túró, a tejföl, de sok segítséget kaptam a körtagoktól, és így sikerült megfelelő "helyettesítőket" találni. Nagy sikert aratott a körözött, volt, aki most ismerte meg.

Venezuelából több doboz könyv és viselet érkezett a Kolumbiai Magyar Körhöz. A venezuelai ruhatár darabjait itt, a táncházban ismerhették meg az érdeklődők. Elkezdtünk vezetni egy kis füzetet is, amely emlékkönyvként fog szolgálni a jövőben: minden résztvevő beleírta a nevét, és feljegyeztük a tanult dalokat is.

A nagy sikerre való tekintettel elhatároztuk, hogy rendszeresen, havonta fogunk találkozni, hogy együtt táncoljunk, és magyarul énekeljünk.