Az Első Dél-amerikai Iskolatáborban a Buenos Aires-i csoporttal

/ Dr. Léránt Andrea /
lerant.andrea képe
2019. július 6-9. között rendezték meg Anisacante-ban az Első Dél-amerikai Iskolatábort. Argentína Buenos Aires, Córdoba, Chaco, Misiones, Jujuy, Mendoza tartományaiból, Bariloche településről, valamint Uruguayból érkeztek 6 és 25 év közötti fiatalok, mintegy nyolcvanan.
Sárga tanulócsoportÍjászfoglalkozásMagyaróraesti táncház

A tábor célja az volt, hogy a résztvevők megismerkedjenek a magyar nyelv alapjaival, képesek legyenek egyszerű mondatokat magyarul megfogalmazni.

A legnépesebb „küldöttség” Buenos Aires-ből érkezett, Honfi Júlia és Kraft Márta pedagógusok vezetésével 18 gyermek és fiatal (7 évestől a 23 évesig) indult július 6-án kora hajnalban Anisacante-ba, a táborba. A Buenos Aires-i csoport egyik felét a Zrínyi Ifjúsági Kör diákjai alkották. Ők voltak a táborban az egyetlen csoport, akik már beszéltek valamilyen szinten magyarul, hiszen a ZIK keretében szombatonként rendszeresen magyar órákon vesznek rész. A csoport másik felét azok a gyerekek alkották, akik maguk, vagy szüleik valamikor jártak cserkészetre, néptánc órára, vagy a hétvégi magyar iskolába.

A csoportból több gyermek járt már Magyarországon a Rákóczi Szövetség segítségével, sokan pedig most készülnek életük első magyarországi útjára. A tábor különösen jó lehetőség volt arra, hogy felfrissítsék, gyakorolják a nyelvet kiutazás előtt.

A tábor kiváló lehetőséget adott arra is, hogy a Buenos Aires-ből érkező gyerekek megismerkedhessenek olyan fiatalokkal, akik ugyan Argentína más részeiről érkeztek, de közös bennünk, hogy valamennyien magyarul szeretnének tanulni.

Számunkra elképzelhetetlen áldozatokat hoztak a családok, óriási erőket mozgattak meg a szervezők, kísérő pedagógusok, hogy ekkora távolságot áthidalva létrehozzák ezt a tábort.  Volt, aki repülővel, volt olyan csoport, amelyik 12-17 óra éjszakai buszút után érkezett meg a táborba, a Misiones-ből érkezett csoport például 1400 km-t tett meg.

A táborban a gyermekek a tudásuknak és életkoruknak megfelelő tanulócsoportokban vettek részt magyar órákon. A napi 2x2 óra magyar tanulás mellett a szervezők igyekeztek minél színesebb programot összeállítani. A kézműves órákon a gyermekek részt vehettek mézeskalács-, kürtőskalács-sütésen, fakanáldíszítésen, nemezelésen. A műhelyfoglalkozásokon népi játék, népdal, és néptánc tanulás szerepelt a kínálatban.

Minden csoport megismerkedhetett az íjászat alapjaival, egy délután pedig lehetőségük volt tereplovaglásra is helyi gauchók segítségével. Esténként a tábor apraja-nagyja együtt ropta a táncházban, ami külön örömünkre élő zenei kísérettel valósulhatott meg.

A szervezés a córdobai (Besenyi Zsuzsi és Lányi Mátyás), és a Buenos Aires-i cserkészvezetők (Lomniczy Mátyás), valamint a ZIK tanárok (Benedek Zsuzsi, Honfi Júlia, Kraft Márta) és KCSP ösztöndíjasok közös áldozatos munkája, akik saját szabadidejükben, hónapok óta dolgoztak azért, hogy ilyen maradandó élmény maradjon ez a tábor valamennyi résztvevő számára.