Első alkalommal Clevelandben

116 éves a Kossuth szobor

/ Patarica Edvin /
patarica.edvin képe
​A megemlékezés inditója Fazekas Róbert úgy érezte, hogy szükség van egy ilyen megmozdulásra, igy szeptember 29-én első alkalommal megszervezte a clevelandi Egyesült Magyar Egyletek nevében a 116 éves Kossuth Lajos szobor koszorúzását, illetve az ezt követő megemlékezést.
EDVIN KCSPEDVIN KCSPVendégekEDVIN KCSP

1902-ben a szobor állitásakor 60 000 ember állt a szobor körül, közülük 16 500 magyar. Hat olyan honvéd leplezte le a szobrot, akik 1848-ban harcoltak a magyar szabadságért Kossuth Lajos zászlaja alatt. A szalagok, amelyek a szobor mellett voltak láthatók, 1902-ben is ott voltak. 1985-ben pedig, amikor restaurálták és újraavatták a szobrot, 37 szervezet helyezett el koszorút itt, a szobor lába előtt. Ma 8 templom és 12 egyesület összesen 20 szervezetet képviseltette magát a koszorúzáson. De nem az a fontos, hogy hány koszorút teszünk le, hanem hogy mit teszünk mindennapi életünkben a magyar közösségért.

„116 évvel ezelőtt itt megálmodtak valamit: Cleveland magyarjai egy szobrot akartak állítani Kossuth Lajosnak. Öt hónap alatt összegyűjtötték rá a pénzt. 1902 áprilisában tették közzé felhívásukat az adakozásra, és 1902 szeptemberében már állt a kész szobor. Pedig akkor még sem Internet, sem repülő, de még autó sem létezett. 1985-ben a Kossuth-szobrot restaurálták. 37 szervezet koszorúzott akkor. Most a magyar cserkészmozgalom akkori vezetője, Bodnár Gábor is eljött Clevelandbe újra leróni a tiszteletét. Örülne, ha ma látná a clevelandi cserkészeket és hallaná éneklő hangjukat, mert a következőket mondta 1985-ben: "Dulce et decorum est pro patria mori, sed dulcius et dificile est pro patria vivere. Édes és dicső dolog a hazáért meghalni. De nehezebb a hazáért élni. A magyaroknak nehéz összetartást hirdetni, mégis ezt kell tenni. Mert bár nem visz rá lázadó, büszke egyéni természetünk, felbuzdulásunkban mégis mindig össze tudtunk fogni, és ha ököllel az asztalra vágtunk, mondván, most pedig ezt megcsináljuk, csodákat tudtunk művelni. Most olyan időket élünk, amikor mindnyájunknak az asztalra kell csapni, hogy összefogjunk." Ezt mondta Bodnár Gábor akkoriban, és ez ma is érvényes. Cleveland magyarsága él és virul. A régebbi intézmények is aktívak: a Magyar Társaság például a novemberi konferenciájával, a Magyar Múzeum a gyönyörű belvárosi helyiségével, a cserkészcsapatok a rendszeres nevelési foglalkozásukkal, a három különböző magyar iskola, a hirami klub a piknikhelyével, a három különböző heti rádióadás mind élnek és virulnak. És új kezdeményezések is születnek. Jó hír, hogy Fazekas Róbert és Mihály Ernő megálmodták és megvalósították ezt a mai eseményt – külön köszönet jár nekik. "Él és virul Cleveland magyarsága, és az Egyesült Magyar Egyletek nevében kívánjuk, hogy tovább is éljen és viruljon, Kossuth Lajos szellemében” mondta Szentkirályi.

A clevelandi leánycserkészcsapat énekekkel tették szinesebbé a rendezvényt.