Előadás sorozat indult a családok számára Newportban

Gyermekkori kétnyelvűség Prof. Dr. Navracsics Judit előadása Newportban

/ Kecskés Márta /
kecskes.marta képe
Múlt szombaton, egy fantasztikus, mindenki számára érdekes és hasznos interaktív előadást tartott Newportban Prof. Dr. Navracsics Judit a kétnyelvűségről.
előadásálarcot készítünkjátékaz előadó
A Nefelejcs Tanodába járó családok száma egyre nő, a gyermekek heti rendszerességgel járnak a Hétvégi Iskolába és Óvodába és a Baba Mama Papa klubba is egyaránt. Együtt ünnepelik jeles napjainkat, és számos családi rendezvényt is szerveznek.
Ebben az évben arra gondoltak, elindítanak egy előadás sorozatot, szülők és leendő szülők részére, olyan hasznos témaköröket érintve amelyek minden családot érintenek. Először Jenes Beáta pszichológus érkezett meg hozzánk Manchesterből. A szülők feltehették aktuális neveléssel kapcsolatos kérdéseiket, és rengeteg hasznos tanácsot hallhattak tőle.
A sorozat második előadóját is nagyon várták már, hiszen olyan témában hallhattak előadást, ami minden itt élő családot, de akár egyedülállót is érint. A többnyelvűségről tartott előadást Prof. Dr. Navracsics Judit, aki hosszú éveken keresztül kutatott a témában. Az Egyesült Királyságban három helyszínre is ellátogatott, és nagy örömünkre szolgált, hogy az első helyszín Newport volt.
Nagyon tartalmas és minden mondatában izgalmas előadást hallhattak a résztvevők. Az előadás közben számos példát felhozva világított rá, mit jelent a többnyelvűség, mikor alakul ki, mire kell odafigyelni, mik a jótékony hatásai, de azt is megtudhattuk mennyire nagy felelősség van ilyenkor a szülőkön.
Előadásában kitért a gyermekkori többnyelvűség kialakulására, a nyelvek elsajátításának folyamatára, a kétnyelvűek beszédviselkedésére, kódváltására, arra miben térnek el a kétnyelvű gyermekek az egynyelvűektől. Szó esett arról is, hogy előny-e vagy hátrány a gyermekkori kétnyelvűség, és, hogy hogyan lehet segíteni a gyermekeket a kétnyelvűvé válásban. Végül arra is választ kaptunk,hogy a kétnyelvűség hogyan alakítja az identitástudatunkat.
Az előadás annyira jó volt, hogy a pár óra pár percnek tűnt. Rengeteg kérdés merült fel a szülőkben, melyet feltehettek és egyetlen egy kérdés sem maradt megválaszolatlanul.
Mivel a családok sok esetben azért nem tudnak eljönni az ilyen előadásokra, mert gyermekeiket nincs kire hagyni, a Tanoda természetesen gondoskodott gyerekfelügyeletről is, illetve a kisebb gyermekeknek az előadás termében babasarkot alakítottak ki.
Amíg a szülők hallgatták az előadást, a gyermekek farsangi időszaki hívogatón vettek rész, ahol játszottak, vetélkedtek, álarcot készítettek és táncoltak is.
Nagyon hálásak vagyunk, köszönjük Prof. Dr. Navracsics Juditnak , hogy elfogadta meghívásunkat és eljött hozzánk.