Egységben az erő – Argentínában is

Első AMISZ találkozó Córdobában

/ dr. Facskó Anna /
facsko.anna képe
November első hétvégéjén Córdobában rendeztük az Argentínai Magyar Intézmények Szövetségének (AMISZ) első szakmai találkozóját. Az eseményen tiszteletét tette Zsonda Márk magyar közösségi diplomata, az AMISZ vezetősége, valamint az Argentínában működő valamennyi magyar intézmény képviselője.
Városnézés CórdobábanElső AMISZ találkozóCsoportkép

Az AMISZ célja, hogy 2023-tól kezdve minden évben egy alkalommal személyesen is találkozzanak az Argentínában működő magyar intézmények képviselői. Idén a Córdobai Magyar Kört érte az a megtiszteltetés, hogy ennek a jeles eseménynek otthont adhatott.

A találkozóra november 4-én került sor. A Nemzeti Gyásznapra tekintettel együtt elénekeltük a magyar Himnuszt, valamint közösen emlékeztünk meg az 1956-os forradalom és szabadságharc mártírjairól.

Ezt követően a szakmai program Benedek Zsuzsannának, az AMISZ elnökének köszöntőjével vette kezdetét.

Az eseményen előadást tartott Zsonda Márk magyar közösségi diplomata, aki ismertette a diaszpórában élő magyarok számára elérhető ösztöndíjakat, valamint a diaszpórában élő magyarságot támogató különböző programokat.

A szakmai találkozó során az Argentínában működő magyar intézmények vezetői külön-külön bemutatták az általuk irányított szervezetet, bepillantást nyerhettünk a különböző diaszpóra intézmények működésébe, mindennapjaiba.

Az esti programra az AMISZ képviselői mellett, szeretettel vártuk a Córdobai Magyar Kör valamennyi tagját. A jó hangulatot a magyar táncház, a közös vacsora és az azt követő tábortűz biztosította. A tábortűz mellett magyar dalokat énekeltünk, valamint a jelenlévők magukkal hoztak egy-egy őseiktől örökölt, számukra különösen értékes tárgyat, amelynek történetét a tábortűznél megosztották velünk.

A találkozó zárásaként, november 5-én közös városnézésre invitáltuk az AMISZ képviselőit, hogy mindannyian megismerhessék Córdoba városát.

Az AMISZ tagok áldozatos munkájának köszönhetően egy tartalmas, szakmai programokban gazdag, ugyanakkor vidám és felszabadult hétvégét tölthettünk együtt.