Egymástól távol, de mégis közel

/ Csrepka Máté Barnabás /
csrepka.mate.barnabas képe
A brazíliai metropoliszba történő érkezésünket követően épphogy lehetőségünk nyílt belepillantani a közösség életébe, amikor felütötte fejét a COVID-19 járvány. Az óvintézkedések és a karantén miatt alternatív megoldásokat kellett keresnünk a kolóniával való kommunikáció fenntartása érdekében.
A 13.sz Szondi György Cserkészcsapat kiscserkészei és az egyik őrsvezetőA brazil és magyar zászlók felvonását követő cserkészesküA nyelvtanulásra aligha találni idillibb környezetet

Március hónap első hete a Sao Paulo-i magyar közösség egy részének megismerésével telt. A 13. sz. Szondi György Cserkészcsapat március 1-ji cserkészprogramján, illetve a Pántlika Néptáncegyüttes próbáján már az első napokban betekintést nyerhettünk az itteni magyar élet mozgatórugóinak számító tevékenységei közül kettőbe is. Mindkét csoport úgy készült, hogy a március 15-i ünnepségen, a színpadon fellépve fogja örvendeztetni a közönséget. Sajnos azonban közbeszólt a koronavírus járvány, így az ünnepséget nem tudtuk megtartani.

Az ösztöndíj-periódus első részében online felületek kezelésével, illetve az események publikálásával és dokumentálásával bíztak meg mentoraim. A 15-i ünnepséget – fizikai megtörténte hiányában – online videó-versösszeállítás formájában örökítettem meg ösztöndíjas kollégámmal, Tomori Márkkal. Kiss Alíz cserkészvezető által összegyűjtött, több korcsoport képviselői által felvett anyagokat gondosan átnézve és kiválogatva vágtuk össze. A videó hátterében futó zene, illetve a verselés alatti folyamatos feliratozás segíti még szívmelengetőbbé, közvetlenebbé tenni a „produkciót”. Mentoraim és a közösség részéről csupa pozitív visszajelzés érkezett e munkát illetően, ami boldogsággal tölt el.

A közösség életének főbb tevékenységeiről tájékoztatásnyújtás, illetve dokumentáció céljából létrehoztunk egy YouTube, valamint egy Instagram oldalt, ahol az előbb említett videón kívül a közeljövőben tartandó programokat közlöm, és pályázatokkal, érdekességekkel igyekszünk színessé tenni a Sao Paulo-i magyar életet, ebben a nehéz időszakban is.

A március 15-i megemlékezésre készült videó a következő linken érhető el: https://www.youtube.com/watch?v=mMjieHYzraE&feature=youtu.be