Dokumentumfilm a szarajevói magyarokról

Magyarok a Miljacka partján – Irma asszony története

/ Váradi Tünde /
varadi.tunde2023 képe
Siflis Gordán Klára Magyarok a Miljacka partján című dokumentumfilmje egyedi szemszögből közelíti meg a szarajevói magyar közösség életét Irma asszony történetén keresztül. Muratović Irma, aki egyben a szarajevói HUM Magyar Polgárok Egyesületének elnöke és a mentorom, a dokumentumfilm főszereplője is.
A dokumentumfilm bemutatója után készült csoportkép, Budapest - 2023.04.22.Veszprémi bemutatón, 2024.04.20.

A vajdasági rendezőnőt mélyen megérintették a szarajevói magyarok történetei, amelyek arra inspirálták, hogy filmet készítsen róluk, rólunk.

Hogyan született meg a dokumentumfilm ötlete? Nos, Siflis Gordán Klára rendező a Nemzetpolitikai Államtitkárság Bosznia-Hercegovinában szolgálatot teljesítő ösztöndíjasok publikációit olvasta a Petőfi Sándor Program és a Kőrösi Csoma Sándor Program honlapján, és így talált rá Irma asszony történetére. Felvette velünk a kapcsolatot, majd a stáb részéről elkezdődött egy kétéves kutatómunka. A film egyrészt méltóan bemutatja Szarajevó történelmét az 1800-as évektől (Boszniának magyar kormányzója is volt, Kállay Benjamin), másrészt pedig Irma asszony és egyben a szarajevói magyar közösség életét, a háborús időszakon átívelő küzdelmeiket valamint az aktuális helyzetüket. Az alkotásban megjelenő kezdetek, megpróbáltatások, túlélés és közösségi összetartás valóban mélyen megindító és gondolkodásra késztető pillanatokat kínál az összmagyarság történetében.

Siflis Gordán Klára filmjét már több alkalommal is bemutatták, többek között a Duna World csatornán, a Pannon RTV műsorán, a helyi BHRT-ben valamint Budapesten az Uránia Filmszínházban, a Balkán Partyn és a Magyarság Házában. Tavaly ősszel a szarajevói közönség is láthatta a filmet egyesületünk három évtizedes fennállása alkalmából rendezett jubileumi műsorunk keretén belül illetve legutóbb a veszprémi VII Lélektől lélekig, a színház gyógyító erejének fesztiválján. Őszintén reméljük, hogy még sok bemutatója lesz a dokumentumfilmnek és szerte a világban minél többen megismerik a szarajevói magyar közösséget.