Decemberi készülődés és programok Stuttgartban

/ Janák Réka /
janak.reka2023 képe
Rengeteg programon vehettek részt idén is a stuttgarti magyarok a karácsony előtti időszakban.
Kiscsöbörcsök tánccsoport 1 Kiscsöbörcsök tánccsoport 2

Adventi táncházat tartottunk 2023. december 1-jén, melyet a Kiscsöbörcsök gyermekcsoport fellépése nyitott meg, majd Gubinecz Ákos tartott népzenei műsort. Ezt követően Vass Mária-Magdolna népi énekekkel, és népi játékokkal szórakoztatta a gyereksereget, zárásként pedig kézműves foglalkozás keretein belül lehetett készíteni különböző karácsonyi díszeket, képeslapokat.

Az egyházi közösségek adventi eseményeit is színesítették a Csöbörcsök Táncegyüttes tagjai. December 10-én a református gyülekezet által rendezett karácsonyi teadélutánon lépett fel a Kiscsöbörcsök gyermekcsoport. A kicsik körülbelül egy éve táncolnak, heti egy alkalommal tartunk próbát. Rábaközi játékfűzéssel, és tánccal léptek színpadra, melynek nagy sikere volt, a gyerekek is büszkén és magabiztosan mutatták meg, mit tanultak az elmúlt időszakban.

A magyar iskola szervezésében az utolsó oktatási napon szintén tartottunk táncházat, ahol az óvodásoktól a szülőkig valamennyien táncra perdültek.

December 16.-án megtartotta éves közgyűlését a Csöbörcsök Kultúregyesület. Az eseményen sor került az éves beszámolókra, az állandó tisztségviselők kiválasztására, és Kemény József elnök ismertette jövőbeli terveit az egyesületi tagokkal. Több mint 50-en vettek részt a gyűlésen, és az utána lévő vacsorán, ahol a baráti találkozások mellett egy kis táncra is volt alkalom.

Stuttgart is részt vett a Jónak lenni jó jótékonysági akcióban. December 17-én a helyi magyar egyesületek és közösségek együttes összefogással szervezték meg az eseményt. A délutánt a katolikus mise és református istentisztelet nyitotta meg, melyet a stuttgarti cserkészek műsora követett. A templomban a gyerekek kézműves foglalkozásokon, mesejáték előadáson és népi táncházon vehettek részt, míg a templom előtti téren a különböző ételek és sütemények vásárlására volt lehetőség. 200-an gyűltek össze a rendezvényen, ahol több mint 2 millió forint gyűlt össze a Semmelweis Egyetem Alapítvány számára.

Az idei nyüzsgő adventi időszak a már megszokott módon, a Csöbörcsök táncegyüttes éves karácsonyi összejövetelével zárult. Kemény József, az együttes művészeti vezetője ebben az évben is egy közös vacsorára invitálta a táncos közösség tagjait és hozzátartozóit, ahol röviden összegezte az évet, megköszönte a táncosok kitartó munkáját és a szülők támogatását.