Daytona Beach-en is megemlékeztek az 56-os hősökre

/ Papp Gábor /
papp.gabor képe
Ökumenikus istentisztelettel kezdődött a megemlékezés az 1956-os forradalom és szabadság hőseire.

Asztalos Emese, a helyi gyülekezet vezetője köszöntötte valamennyi generációt a legkisebbektől az idősebbekig. Az egyik legmeghatóbb pillanat az volt, amikor kérte, hogy álljanak fel azok, akik személyesen is átélték az akkori eseményeket. A legkisebbek is láthatták, hogy a múltat meg kell becsülni, a hősöket nem szabad elfelejteni, és akkor lesznek további hősök, ahogy említette a gyülekezetvezető a prédikációban.

                   

Az istentiszteletet követően a templom udvarában Tóth Jolán szavalt, majd az orlandói Mákvirágok Magyar Óvoda és Kisiskola diákjai mondtak verset. A nyáron elhunyt Magyar Klub elnöke, Tischler Hugo "Emlékezzetek 56-ra" c. versét Papp Gábor Kőrösi Csoma Sándor ösztöndíjas mondta el a jelenlévőknek. A szavalatok után a helyi szervezetek megkoszorúzták az 56-os események 60. évfordulójára emelt Szabadság Kopjafát is.

Az esemény lezárásaként Tóth Jolán és Noszek János elismerésben részesült, hogy áldozatos munkájukkal segítik a magyar szervezetek munkáját Daytona Beach-en, majd a magyar iskola diákjai előadták a Pál utcai fiúk: Mi vagyunk a grund című musicalre összeállított koreográfiát. A jelenlévők hálásak voltak a megemlékezésért, illetve a legkisebbek közös fotót készítettek Palmer Zoltánnal is, aki egy nappal korábban személyesen mesélte el az 1956-ban átélt pillanatokat a magyar iskolában. (Fotók: Pazaurek Piros és Papp Gábor)