A csúcson kell abbahagyni – búcsú Kanadától

Avagy megpihenni a következő csúcstámadás előtt...

/ Tifán Sára /
tifan.sara képe
A júniusi meleg, a nyári hangulatok és pezsgések csak nehezítik a 8 hónap után lassan bekövetkező elköszönést. Érezve magamban a program záró lelkületét, a legnagyobb lendülettel akartam megélni a maradék heteket itt Kanada magyar szívében.
cscscscs

A nap melegében töltekezhetett június 1-én az egész Torontó és környékének magyarsága, ugyanis a 2024-es Hungarofest egy remek lehetőséget teremtett egy hatalmas magyar fesztiválnak, ahol számos színvonalas zenész, igazi magyaros ízek, és a legtehetségesebb néptáncosok energiái töltötték be Dundas teret. Személyes élményként a három néptáncegyüttessel való közös nagy produkciót éltem meg egy fantasztikumként, képviselve a hamiltoni Rozmaring Néptáncegyüttest. A nap végén pedig, a székely szívemet melengető, egészen szülőföldemről érkező 4S Street gyergyói zenekar tette felejthetetlenné ezt a rendkívüli eseményt.

Hamilton magyar cserkészei a május végi akadályversenyt kipihenve és ebből töltekezve készülnek az idei nagy jubileumi cserkésztáborba, ahol NY államban, a Sík Sándor cserkészparkban fogják országukat építeni, István király vezetésével. Hagyományos évzáró tábortüzükkel is pontosan azt erősítették, hogy mindaz, amit egész évben építgetünk, igazából a nyári táborban koronázódik meg. Rendkívüli hangulatban, néhány új nyakba akasztott zöld nyakkendővel és nagy ölelésekkel zárták az idei cserkészévet, várva a jövő évi izgalmakat! A magyar iskola sikeres évzáró ünnepsége és az örök életre szóló elsőáldozói élmények után, mind-mind egy fantasztikus nyárnak néznek elébe, és bizakodva várják a jövő évi, ősztől újra induló együttlétet!

Néhány szót kiszeretnék emelni az idei KCSP ösztöndíjas társaságunkról, Torontó és Hamilton környékéről, hiszen nagy kincsként élem meg, hogy már egészen kis baráti közösséggé forrtunk össze a 2023/24-es ittlétünk során. Év végi közös élményként néhányan részt vettünk egy jótékonysági zenei koncerten, mely a Kodály Zeneiskola további sikereiért jött létre, Guncz Nóra szervezésében. A közösen elénekelt dalok tükrözték az egész évi lelkesedés beteljesülését, és mindezt egy közös tábortüzes estével pecsételtük meg, egy ideiglenesen elköszönő KCSP együttlétben. Ideiglenes sokunk számára, ugyanis majdnem a teljes mostani KCSP társaságnak vannak jövendőbeli tervei a jelenlegi szervezetek további segítését, fejlesztését, a közösségek építését illetően. Reméljük a legjobbakat!

Hazatérés előtt végre sikerült egy régi álmomat megvalósítani. Igazán hálás vagyok ezért a KCSP programnak, de még jobban a világ legfantasztikusabb ifjúsági mozgalmának! A cserkészetet emelném ki újra, ugyanis lehetőségem volt a Calgaryban élő magyar cserkészek közösségének berkeibe is betekinteni, és ezáltal a régi álmom, a Sziklás hegység csúcsainak felfedezését megélni, a hegy energiáiból töltekezni. Itt kiemelném a KCSP ösztöndíjasok holisztikus összetartó egységét, ugyanis Boldizsár Botond cserkésztestvérem és az általa szolgált calgaryi magyar közösség szeretetteljes tagjainak odaadása nélkül, fele ekkora kaland lett volna a nyugat-kanadai hegyekbe való eljutás, tapasztalás.

Végül de nem utolsó sorban, igazán hálás vagyok, hogy a hamiltorontói KCSP csapat, és mindemellett egy erősen megtartó hamiltoni magyar közösség részévé válhattam. Szavakkal kifejezhetetlen a rengeteg fantasztikus kapcsolat, tapasztalat, élmény, kihívás, a tanulás szépsége, mélysége és megélése, amelyekből nagyon sokáig fogok még töltekezni, és remélni tudom csak, hogy ebből az intenzív és csodálatos évből fakadó további célok a jövő évben valóra válhatnak! Köszönöm szépen ezt a 2023/24-es Kanadában töltött KCSP év lehetőségét!