A Cserregő Bábtársulás előadása a Baden- Württembergi Konzuli Magyar Iskolában

/ Tóth-Kainráth Noémi /
toth.kainrath.noemi képe
2018.május 5-én a Cserregő Bábtársulás látogatott a Baden-Württembergi Konzuli Magyar Iskola ludwigsburgi tagiskolájába, ahol Holle anyó című interaktív zenés bábos mesejátékukat mutatták be.
A Cserregő Bábtársulás előadása a Baden-Württembergi Konzuli Magyar IskolábanA Cserregő Bábtársulás előadása a Baden-Württembergi Konzuli Magyar IskolábanA Cserregő Bábtársulás előadása a Baden-Württembergi Konzuli Magyar IskolábanA Cserregő Bábtársulás előadása a Baden-Württembergi Konzuli Magyar Iskolában

2018. május 5-én a Cserregő Bábtársulás látogatott el a Baden-Württembergi Konzuli Magyar Iskola ludwigsburgi tagiskolájába, ahol Holle anyó című interaktív zenés bábos mesejátékukat mutatták be. Az előadás létrejöttét a BUOD (Németországi Magyar Szervezetek Szövetsége) és az Ungarischer Lehrerverein für Bildung und Erziehung e.V. (Magyar Tanárok Képzési és Nevelési Egyesülete) támogatta.

A Cserregő Bábtársulás két tagja: Balasi Jolán és Rózsa Teodóra, akik a Szegedi Kövér Béla Bábszínház bábszínészei. Hivatásos bábszínészként vándor csapatot alakítottak, és több mint 10 éve vásári jellegű interaktív bábjátékokkal járják Magyarországot és a Kárpát-medencét. Néhány éve rendszeres előadásokat szerveznek Németországban is, a helyi magyar közösségek körében. Az előadások jellegzetessége, hogy kevés eszközigényűek: színpad-, hang-, és világítástechnika nélkül is bemutathatóak.1

A ludwigsburgi előadás nagy sikert aratott az iskola tanulói és óvodásai körében. A siker egyik titka az volt, hogy a bábszínészek folyamatos interakcióban voltak a gyerekekkel, bevonva ezzel őket a mese bűvkörébe. Néhány jelenetben a gyerekek maguk is szerepelhettek, a bábok többször is a nézők között sétáltak, és a hallgatóság biztosított a történetben néhány hangeffektust. (Pl. a szél zúgását.) Ahhoz, hogy a történet és a bábok valóban életre keljenek, a bábszínészek kiváló előadása mellett élőzenei kíséret is segített. A gyerekek teljesen beleélték magukat a történetbe, megjegyzésekkel kísérték az események alakulását, és többször megszólították a mese szereplőit is.

Az előadás végén a visszataps sajátos gyermeki fordításaként felhangzott a hangos: Még egyszer, még egyszer! - kiáltás is.


1 Forrás: http://cserregobabtarsulas.wix.com/cserrego#